Sviatočná svätomartinská príloha: jablková kapusta a petržlenové knedle

Sviatočná svätomartinská príloha: jablková kapusta a petržlenové knedle

Recepty na neodolateľnú prílohu

Už máte svoj obľúbený recept na dokonalú pečenú hus? Nie? Inšpirujte sa u nás!

Ako upiecť chrumkavú svätomartinskú hus?

Chcete tento rok niečo nové? Niečo neobvyklé?

Pokiaľ už máte svoj osvedčený recept, ale predsa len by ste tento rok chceli vyskúšať niečo nové, niečo neobvyklé, tento článok je presne pre vás! Vyskúšajte jablkovú kapustu a petržlenové knedle.

Jablková kapusta nabitá tými najlepšími jesennými ingredienciami

Tento šalát hýri nielen skvelými farbami, ale aj úžasnými chuťami. Zistite, ako na neho!

Ingrediencie

  • ½ stredne veľkej červenej kapusty (6 šálok jemne nasekanej červenej kapusty)
  • 2 jablká nakrájané na plátky
  • ½ nadrobno nasekanej cibule
  • 120 ml jablkového muštu
  • 1 lyžica masla
  • ½ lyžičky morskej soli
  • cukor

Postup prípravy

Kapustu nasekajte najemno a vložte do veľkej misy. Medzitým si v hrnci zohrejte maslo, pridajte cibuľu a osoľte. Nechajte cibuľu v hrnci, kým nadobudne dojmu mliečneho skla (dozlatista už je neskoro?). Potom vložte jablká a krátko ich orestujte. Do hrnca dajte kapustu, osoľte, okoreňte a zasypte trochou cukru. Takto pripravenú zmes podlejte jablkovou šťavou a na miernom plameni poduste zakryté do zmäknutia. Šalát dobre premiešajte a podľa chuti pridajte soľ.

Netradičné petržlenové knedle

Chcete mať tento rok na sviatočnej tabuli netradičné knedle? Tak s chuťou do toho! Ich príprava je jednoduchá a sú výbornou prílohou ku  chrumkavej svätomartinskej  husi.

Ingrediencie

  • 500 g toustového chleba (okoralý)
  • 1 cibuľa
  • 100 g najemno nasekanej petržlenovej vňate
  • 120 g masla
  • 7 vajec
  • 2 šálky mlieka
  • štipka soli
  • muškátový oriešok

Postup prípravy

Pečivo a cibuľu nakrájajte na malé kúsky a vložte do veľkej misy. Podobne aj petržlen nakrájajte nadrobno. Okoralé pečivo prelejte vlažným mliekom a nechajte nasiaknuť. Zmäknuté maslo vyšľahajte a vmiešajte doň žĺtky. Zo zvyšných bielkov vyšľahajte sneh a pridajte do žĺtkovej zmesi. Vmiešajte petržlen a namočený chlieb s cibuľou. Všetko osoľte a dochuťte muškátovým orieškom. Z cesta vytvorte gule, ktoré zabaľte do potravinovej fólie a potom ešte do alobalu. Varte vo vode približne 20 minút. Akonáhle sú knedle uvarené, prepichnite ich ešte vidličkou, aby z nich vyšla para.

Pečená husa s petrželovými knedlíky a jablečným zelím
Svätomartinská hus
Hortim
Hortim 15. 03. 2020

Čítajte tiež

Mohlo by vás zaujímať