Či už slávite sviatok svätého Valentína alebo nie, pripravte svojej drahej polovičke niečo výnimočné. Nemusí to byť na sviatok zamilovaných, ale iba tak vo všedný deň a z lásky. Veď čo iné urobí väčšiu radosť ako vlastnoručne pripravená dobrota. Nie nadarmo sa vraví, že láska prechádza žalúdkom…
Srdiečkové lievance
Zamilované raňajky priamo do postele? Skvelá voľba! Pripravte sladké lievance v tvare srdiečka s jahodami.
Ingrediencie
- 1 hrsť jahôd
- 2 vajcia
- trochu mlieka (najlepšie mandľového)
- trochu pohánkovej múky na zahustenie
Postup prípravy
Jahody nakrájajte na menšie kúsky a spolu s mliekom rozmixujte. Primiešajte ostatné ingrediencie. Pripravte si formu na lievance v tvare srdca a pražte cesto na troške oleja. Lievance na tanieri ozdobte jahodami, ale aj iným ovocím podľa chuti.
Malinové muffiny
Nadýchané, jemné a sladké muffiny. Nikto im neodolá. Verte nám!
Ingrediencie
- 150g malín
- 250g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 100g práškového cukru
- 75g masla
- 1 vajce
- 175 ml mlieka
- cukor na posypanie
Postup prípravy
Najprv si predhrejte rúru na 200°C. Vo veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a cukor, potom primiešajte maslo. V inej miske rozmiešajte mlieko s vajcom. Sypkú zmes zmiešajte s mliekom. Nakoniec opatrne vmiešajte maliny. Takto pripravené cesto dajte do formičiek na muffiny a pečte zhruba 20 – 25 minút, zatiaľ pekne vyskočia a sfarbia sa dozlata. Ešte teplé ich posypte cukrom, ozdobte malinami a bielou čokoládou.
Citronový cheesecake
Známa klasika, ktorá nesklame! Pripravte pre svoju lásku voňavý citrónový cheesecake.
Ingrediencie
- 200g maslových keksov
- 80g masla
Plnka:
- 200g smotanového syra ( mascarpone, Lučina, Apetito…)
- 500g plnotučného tvarohu
- 100ml šľahačkovej smotany
- 200g práškového cukru
- nastrúhaná kôra z 1 a ½ citrónu
- 3 lyžičky citrónovej šťavy
- 4 vajcia a jeden žĺtok
Na ozdobu:
- 80g smotany
- 4 plátky citrónu rozkrojené na polovicu
Postup prípravy
Keksy rozmixujte a zalejte rozpusteným maslom. Zmes natlačte na dno tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a dajte aspoň na 20 minút do chladničky.
Medzitým si pripravte plnku. Smotanu dobre vyšľahajte, pridajte smotanový syr, tvaroh, práškový cukor, citrónovú šťavu a kôru. Všetko dokopy zmiešajte, kým sa zmes nespojí. Potom po jednom pridávajte vajcia, vždy ich na nízke obrátky zašľahajte. Čím ste bližšie ku koncu, tým menej šľahajte. Jemnú hladkú hmotu vylejte na sušienkový základ a nechajte 5 minút odpočívať.
Predhrejte rúru na 160°C. Na dno rúry dajte plech s vodou, aby cheescake nebol vysušený. Pečte 45 – 60 minút. Pozor, na povrchu by cheesecake nemal byť hnedý. Koláč nechajte vo vypnutej pootvorenej rúre asi dve hodiny chladnúť. Potom ho premiestnite do chladničky, najlepšie do druhého dňa.
Tortu ozdobte vyšľahanou smotanou a plátkami citrónu.