Ako upiecť chrumkavú svätomartinskú hus?
Recept

Ako upiecť chrumkavú svätomartinskú hus?

Hravo a chutne

Pečená hus, to, na čo sa najviac na svätomartinské hody tešíme! Ako na ňu, aby bola chrumkavá? Ukážeme vám to!

Nie ste veľmi zdatní v kuchyni? Nebojte sa, s nami ju zvládnete hravo a chutne!

Svätomartinské hody sú v plnom prúde a k nim už od nepamäti patrí pečená hus, kapusta a knedle. Ako si k svätomartinskej husi pripraviť netradičnú prílohu jablkovú kapustu a petržlenové knedle, nájdete v našom minulom článku. Ako na chrumkavú hus, prinášame tu:

Ingrediencie

  • 1 hus (približne 4 kg)
  • ½ šálky soli
  • ½ citróna
  • ½ jablka nakrájaného na kostičky
  • ½ pomaranča nakrájaného na plátky
  • 1 menší zemiak nakrájaný na kostičky
  • ¼ nakrájaného zeleru

Sirup na polievanie:

  • ¾ šálky kukuričného sirupu
  • ¾ šálky trstinového sirupu
  • ¾ šálky rozpusteného masla
  • ½ šálky trstinového cukru
  • 4 polievkové lyžice brandy

Postup prípravy

1. Pred samotným pečením odstráňte pinzetou zvyšky peria, drobnejšie kúsky môžete opáliť. Z brušnej dutiny odstráňte droby, z nich môžete urobiť vývar a výbornú polievku. Okrájajte prebytočné sadlo, odstráňte krídla pred prvým záhybom. Hus vnútri i zvonku umyte studenou vodou a osušte.  Nezabudnite ju dobre osoliť i zvnútra, soľ priamo vtierajte do kože. Nechajte cez noc namočenú vo vode.

2. Predohrejte si rúru na 230°C.

3. Vytiahnite hus z vody a dobre ju opláchnite. Kožu prepichnite vidličkou na ľubovolných miestach.Vyplňte ju citrónom, jablkom, zemiakom , pomarančom a zelerom. Pomocou nite pripevnite krídla k telu a zviažte nohy k sebe, aby ste uzavreli dutinu.

4. V malej miske rozšľahajte všetky ingrediencie na sirup a potrite ním pripravenú hus.

5. Znížte teplotu rúry na 180 °C a pečte hus približne 6 hodín, každú pol hodinu ju zalejte sirupom.

6. Keď dosiahne vnútorná teplota husi 75 °C na stehne i hrudi, pečte ďalších 20 minút. Potom hus vyberte.

7. Pred podaním nechajte hus 15 minút vychladnúť, odstráňte plnku a podávajte s omáčkou Cumberland.

Tip na záver
Ako si pripraviť Cumberlandskú omáčku doma?

Cumberlandská omáčka je studená pikantná omáčka, ktorá je veľmi obľúbená najmä v anglickej kuchyni. V omáčke sa spája sladká, kyslá a pikantná chuť.

Ingrediencie

  • 4 lyžice vody
  • 2 lyžice ríbezľového džemu
  • 60 g kandizovaných čerešní
  • štipka soli a mletého čierneho korenia
  • 1 pomaranč
  • 4 lyžice portského vína
  • ½ lyžičky práškovej horčice
  • 2 lyžice octu
  • 1 citrón

Postup prípravy

Najprv si nastrúhame pomarančovú kôru, ktorú povaríme vo vode 5-10 minút, potom pridáme zostávajúce suroviny (portské víno, ríbezľový džem, ocot, práškovú horčicu, štipku soli, štipku korenia a rozkrojené kandizované čerešne). Všetko zmiešame a môžeme podávať na stôl. Prajeme dobrú chuť😊.

Hortim
Hortim 14. 03. 2020

Čítajte tiež

Mohlo by vás zaujímať