Pečená hus, to, na čo sa najviac na svätomartinské hody tešíme! Ako na ňu, aby bola chrumkavá? Ukážeme vám to!
Nie ste veľmi zdatní v kuchyni? Nebojte sa, s nami ju zvládnete hravo a chutne!
Svätomartinské hody sú v plnom prúde a k nim už od nepamäti patrí pečená hus, kapusta a knedle. Ako si k svätomartinskej husi pripraviť netradičnú prílohu jablkovú kapustu a petržlenové knedle, nájdete v našom minulom článku. Ako na chrumkavú hus, prinášame tu:
Ingrediencie
- 1 hus (približne 4 kg)
- ½ šálky soli
- ½ citróna
- ½ jablka nakrájaného na kostičky
- ½ pomaranča nakrájaného na plátky
- 1 menší zemiak nakrájaný na kostičky
- ¼ nakrájaného zeleru
Sirup na polievanie:
- ¾ šálky kukuričného sirupu
- ¾ šálky trstinového sirupu
- ¾ šálky rozpusteného masla
- ½ šálky trstinového cukru
- 4 polievkové lyžice brandy
Postup prípravy
1. Pred samotným pečením odstráňte pinzetou zvyšky peria, drobnejšie kúsky môžete opáliť. Z brušnej dutiny odstráňte droby, z nich môžete urobiť vývar a výbornú polievku. Okrájajte prebytočné sadlo, odstráňte krídla pred prvým záhybom. Hus vnútri i zvonku umyte studenou vodou a osušte. Nezabudnite ju dobre osoliť i zvnútra, soľ priamo vtierajte do kože. Nechajte cez noc namočenú vo vode.
2. Predohrejte si rúru na 230°C.
3. Vytiahnite hus z vody a dobre ju opláchnite. Kožu prepichnite vidličkou na ľubovolných miestach.Vyplňte ju citrónom, jablkom, zemiakom , pomarančom a zelerom. Pomocou nite pripevnite krídla k telu a zviažte nohy k sebe, aby ste uzavreli dutinu.
4. V malej miske rozšľahajte všetky ingrediencie na sirup a potrite ním pripravenú hus.
5. Znížte teplotu rúry na 180 °C a pečte hus približne 6 hodín, každú pol hodinu ju zalejte sirupom.
6. Keď dosiahne vnútorná teplota husi 75 °C na stehne i hrudi, pečte ďalších 20 minút. Potom hus vyberte.
7. Pred podaním nechajte hus 15 minút vychladnúť, odstráňte plnku a podávajte s omáčkou Cumberland.
Cumberlandská omáčka je studená pikantná omáčka, ktorá je veľmi obľúbená najmä v anglickej kuchyni. V omáčke sa spája sladká, kyslá a pikantná chuť.
Ingrediencie
- 4 lyžice vody
- 2 lyžice ríbezľového džemu
- 60 g kandizovaných čerešní
- štipka soli a mletého čierneho korenia
- 1 pomaranč
- 4 lyžice portského vína
- ½ lyžičky práškovej horčice
- 2 lyžice octu
- 1 citrón
Postup prípravy
Najprv si nastrúhame pomarančovú kôru, ktorú povaríme vo vode 5-10 minút, potom pridáme zostávajúce suroviny (portské víno, ríbezľový džem, ocot, práškovú horčicu, štipku soli, štipku korenia a rozkrojené kandizované čerešne). Všetko zmiešame a môžeme podávať na stôl. Prajeme dobrú chuť?.