Čo tak si dať špenátovú tortu?
Recept

Čo tak si dať špenátovú tortu?

Vyskúšajte špenátovú pochúťku

Všetko sa nám teraz na jar zelenie. Čo tak si dať špenát? Čo tak si dať špenátovú tortu? Že sme sa dočista zbláznili? Nebojte sa, verte nám! Vyskúšajte túto špenátovú pochúťku a vaše chuťové poháriky sa budú chvieť blahom.

Ingrediencie

  • 5 vajec
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 1 lyžička vanilky
  • 200 g cukru krupice
  • 130 ml olivového alebo kokosového oleja
  • 2 lyžice citrónovej alebo limetkovej šťavy
  • 350 g múky
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 1 a ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 500 ml šľahačkovej smotany
  • 4 lyžice práškového cukru
  • 3lyžice lekváru podľa chuti
  • drobné ovocie (maliny, čučoriedky)

Postup prípravy

  1. Predhrejte si rúru na 180°C. Do mixéru dajte špenát a nadrobno rozmixujte. Potom ho dajte do sitka, aby stiekla prebytočná šťava. Zmes vráťte do mixéru a pridajte vajcia, vanilku, cukor, soľ a citrónovú šťavu. Všetko rozmixujte tak, aby vzniklo pyré.
  2. Potom pridajte olej, zamiešajte. Pridajte múku a prášok do pečiva. Dôkladne premiešajte.
  3. Vymažte tortovú formu, vylejte do nej zmes. Pečte asi 30 minút.
  4. Medzitým si pripravte krém. V mise vyšľahajte vychladnuté mascarpone, pridajte smotanu, cukor, vanilkový extrakt. Šľahajte, kým krém nezhustne.
  5. Z vychladnutej torty vykrojte podľa taniera 2 korpusy. Jeden si položte na podnos, natrite červeným lekvárom a na to polovicu krému. Priklopte druhým korpusom. Vrch potrite druhou polovicou krému a husto posypte kúskami korpusu, čo vám ostali. Ozdobte drobným ovocím.

Pri nákupe špenátu si dajte pozor, aby nebol zvädnutý, nažltlý alebo príliš svetlý

Tip na záver
Na čo si dať pozor pri kúpe špenátu?

Špenát je prvotriedna zelenina bohatá na vitamíny A,E,K, draslík, fosfor, vápnik a bielkoviny. Nájdete v ňom aj luteín a kyselinu listovú. Pri nákupe si dajte pozor, aby nebol  zvädnutý, nažltlý alebo príliš svetlý; to všetko sú znaky, ktoré znamenajú problém.

Hortim
Hortim 26. 04. 2021

Čítajte tiež

Mohlo by vás zaujímať