Ako už napovedá názov, dnešný článok bude o talianskych cestovinách. Nie tak celkom. Názov tohto skvelého pokrmu nás môže na prvý pohľad zmiasť. Nejde o klasický taliansky pokrm, aj keď ho prvýkrát pripravil taliansky rodák z New Yorku, reštauratér Sirio Maccioni so svojimi dvomi najlepšími kuchármi, je to americký pokrm. Maccioni uvaril toto jedlo prvýkrát v roku 1975 pre priateľov v Novom Škótsku. Novinku potom priviezol naspäť na Manhattan. Recept na cestoviny sa neskôr dostal do New York Times, čím sa odštartovala jeho obľuba a sláva. Jeho recept dnes patrí do základu detského jedálnička.
Vám, ktorých by veľké množstvo ingrediencií odradilo, chceme povedať, že recept je v skutočnosti naozaj ľahký. Čaká vás len viac krájania, takže príprava nejakú dobu trvá, ale stojí za to!
Ingrediencie
- 300g penne cestovín
- 60ml olivového oleja
- ½ stredne veľkej červenej cibule nakrájanej na plátky
- 1 veľká mrkva nakrájaná na rezančeky
- 2 šálky brokolicových ružičiek nakrájaných na rezančeky
- 1 stredne veľká červená paprika nakrájaná na rezančeky
- 1 stredne veľká tekvica nakrájaná na kocky
- 1 stredne veľká cuketa nakrájaná na kocky
- 3-4 strúžky rozdrveného cesnaku
- 1 šálka datľových paradajok rozkrojených napoly
- 2 lyžičky talianskeho korenia
- ½ šálky vody z cestovín
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- ½ šálky strúhaného parmezánu
- 2 lyžice čerstvej nakrájanej petržlenovej vňate
- soľ
Postup prípravy
- Veľký hrniec vody priveďte k varu. Cestoviny penne varte v osolenej vode podľa návodu na obale. Odložte si pol šálky vody z cestovín.
- V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej na strednom plameni.
- Pridajte červenú cibuľu a mrkvu. Restujte zhruba 2 minúty.
- Potom vložte brokolicu a papriku. Zas 2 minúty restujte.
- Pridajte tekvicu a cuketu. Restujte 2-3 minúty, kým zelenina nezmäkne.
- Prisypte cesnak, paradajky, talianske korenie. Restujte ďalšie 2 minúty.
- Zeleninu vložte do servírovacej misky, pridajte cestoviny a polejte citrónovou šťavou.
- Dochuťte podľa chuti soľou a premiešajte s vodou z cestovín.
- Pridajte ¼ šálky parmezánu a petržlenovú vňať.
- Zbytkom parmezánu posypte vrch a môžete podávať.
Cestoviny primavera nie sú len jarným alebo letným pokrmom. Je to skvelé vegetariánske jedlo, na ktorom si môžete pochutnávať celý rok. Je to skutočne všestranný recept, do ktorého môžete pridať akúkoľvek zeleninu, ktorú máte radi.
- Sú vegetariánske
- Môžete do nich pridávať zeleninu akú chcete
- Sú sýte a chutné
- Je to vynikajúci spôsob ako priviesť vaše deti, aby jedli zeleninu.
- Lahodia nášmu oku.
- Sú ideálne ako hlavný chod, ale aj ako príloha k mäsu.