Posledný októbrový večer je v znamení sviatku Halloween. U nás síce nemá takú tradíciu, ale stále viac získava na obľube. Sviatok je typický nosením strašidelných kostýmov a vyrezávanými tekvicami. Zaujíma vás, prečo práve tekvica je symbolom sviatku Halloween?
Tekvice ako halloweensky symbol majú svoj pôvod v Írsku, kde do nich kedysi dávno v priebehu sviatku Samhain (írsky sviatok, ktorý sa slávil v noci z 31. októbra na 1. november a bol prechodom medzi letom a zimou) dávali sviečky, aby odohnali zlé sily a duchov. Viaže sa k nim legenda o írskom opilcovi Jackovi, ktorému se podarilo prekabátiť samotného diabla. O Halloweene bol Jack tak veľmi opitý, že jeho duša začala opúšťať telo, na to už čakal samotný diabol, ktorý si pre neho prišiel. Jack ho poprosil o posledný drink. Na ten však nemal peniaze, tak prefíkane požiadal diabla, nech sa premení na mincu. Jack by s ňou zaplatil a diabol by sa premenil naspäť. Jack však využil situáciu, mincu schmatol a chytro ju ukryl do peňaženky, a tým diabla uväznil.
Potom si vyjednal, že diabla pustí, pokiaľ mu dá ešte rok slobody. Po roku sa pekelník vrátil pre jeho dušu. Jack ho znovu previezol, prinútil ho vyliezť na strom pre jablko, a akonáhle bol diabol na strome, Jack naňho vyrezal kríž a on už nemohol zliezť. Sľúbil mu, že ho pustí len pod podmienkou, že už si pre neho nepríde. Lenže keď Jack zomrel, v nebi ho nechceli a do pekla už nemohol. Satan mu nakoniec daroval žeravý uhlík, ktorý Jack nosil vo vydlabanej repe, aby si svietil na cestu vo večnej temnote.
Od tej doby ľudia dávajú vydlabané tekvice na okná a rímsy, pretože veria, že Jack si svetlo vezme a ochráni ich pred čímkoľvek zlým.
Jeseň je v plnom prúde a s ňou prišlo aj obdobie tekvíc. Tekvica, zelenina, ktorá obsahuje provitamín A, vitamíny skupiny B, vápnik, draslík, horčík, železo, zinok a fosfor. Tento vysoký zoznam vitamínov a minerálov je presne to, čo naše telo v tieto zimné sychravé dni potrebuje. Našli sme pre vás recept na tekvicovú polievku, ktorá je jemná, chutí výborne a jej príprava je veľmi jednoduchá.
Ingrediencie
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 na kostičky nasekaná cibuľa
- 750 g nakrájanej tekvice
- 1 lyžička kari korenia
- 1 zeleninový vývar
- 1 sladká smotana
- čierne korenie a soľ
Postup prípravy
V hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte na kocky nasekanú cibulľu, kari korenie a nakrájanú tekvicu. Všetko zľahka osmažte a zalejte vývarom. Varte do zmäknutia tekvice, cca 15 minút. Všetky ingrediencie nalejte do kuchynského mixéra a rozmixujte. Takto pripravené ingrediencie znovu priveďte do varu, pridajte smotanu a už polievku nevarte. Nakoniec polievku dochuťte čiernym korením a soľou a podávajte s kúskami opražených tekvicových jadierok.