Ten pravý gurmánsky zážitok spočíva najmä v špičkovej kvalite surovín, avšak nesmieme zabúdať na ďalšiu dôležitú zložku a tou je forma predstavenia jedla, jeho aranžmá. Pokiaľ nás pokrm nezaujme a nepokochá naše oči, strácame dôležité body. A to by bola určite škoda ?. Carving alebo rezanie, vyrezávanie, je stále viac obľúbenejším trendom v gastronómii. V našom článku by sme vám radi ukázali zopár carvingových inšpirácií pre úplných začiatočníkov.
Na začiatok stačí jednoduchý nôž a vykrajovače
Ako začať? Inšpirácia pre začiatočníkov
Chystáte oslavu a chcete svojim hosťom pripraviť prekvapenie, ktoré im vyrazí dych? Carving je na to ako stvorený. V prvom rade si pripravte vhodné a hlavne ostré náradie. Skúste napríklad základnú vykrajovaciu sadu. Ale na začiatok vám bude stačiť aj jednoduchý ostrý nôž a formičky, ktoré máte schované z Vianoc alebo Veľkej noci. Dôležitá je tiež pevná ruka a najmä veľká dávka trpezlivosti?. Samozrejmé je čerstvé a kvalitné ovocie. Najčastejšie sa v carvingu využívajú potraviny s tvrdšou a odolnejšou dužinou, ako je napríklad melón, pomaranč, ananás, ale majstri v obore sú schopní vytvoriť napríklad nádhernú kvetinu, zviera alebo iný trojrozmerný tvar prakticky z akéhokoľvek ovocia. Pre začiatočníkov je ideálne jablko, pretože je mäkké, a teda lepšie tvárne.
Melónové srdiečka
Tieto srdcia z melónu prekvapia nielen zamilovaných ?.
- Pomocou vykrajovača vytvorte niekoľko sŕdc, ktoré napichnite na drevenú špajdľu.
- Melónové srdiečka môžete kombinovať buď so žltým melónom alebo napríklad aj s iným ovocím, ako sú jahody.
Jahodová ruža
Wow! Jahodové ruže! Nebudete veriť, aká jednoduchá je ich výroba. Budete potrebovať zhruba 2 minúty na každú. Na stonku ruže môžete použiť tie z umelých kvetín alebo napríklad špajdľu. Odporúčame vložiť jahodu na stonku ešte predtým, než začnete vyrezávať. Majte na pamäti, čím väčšie jahody, tým lepšie sa s nimi bude pracovať.
- Umyte jahody a osušte ich.
- Pripnite ich na špajdľu zo spodnej časti jahody.
- Začnite odspodu šikmým rezom a postupujte smerom hore.
- V spodnej časti by sa vám malo podariť zhruba 5 „okvetných lístkov“.
- Pomocou noža jemno ohnite každý vyrezaný kúsok, aby sa mohol mierne zvlniť a vytvoriť okvetný tvar.
- Pokračujte ďalšou radou až na vrchol.
Labuť z jablka
Možno si spomínate na rozprávku O škaredom káčatku, ktoré sa premenilo na nádhernú labuť. Pripravili sme pre vás podobný príbeh, ako z úplne prostého jablka urobiť vznešenú labuť.
- Pripravte si ostrý nôž a napríklad dva jedálenské nože alebo 2 varešky.
- Položte väčšie jablko na dosku, rozrežte ho v uhle asi 70° tak, aby na jednej časti zostala stonka aj spodná časť jablka.
- Polovicu jablka so spodnou časťou položte šupkou hore a pozdĺžne priložte z oboch strán noža alebo varešky a urobte dva rezy, ktoré budú predstavovať krídlo labute. Nože sú tam preto, aby ste nerozrezali celé jablko.
- Do krídiel narežte ďalšie trojuholníčky. Čím viac trojuholníčkov, tým lepšie bude labuť vyzerať.
- Potom vykrojte dierku na hlavu. Hlavu vytvoríte z druhej polovice jablka. Ako oči využite semienka jablka.
- Hlavu labute vložte do pripraveného výrezu a po stranách pridajte krídla. A máte hotovo.
Ak sa vám táto technika zapáčila, určite kliknite na tutoriálne videá na Youtube. Pre veľkých nadšencov doporučujeme kurzy carvingu priekopníka v gastronomickej dekorácii pána Luďka Procházky.