Teraz je ideálna doba. Aj vy máte za sebou maratón chlebíčkov, jednohubiek a koláčov? Vianoce a vítanie Nového roka vám možno dalo zabrať a pridalo pár kalórií naviac. Ale nezúfajte, do leta je ešte dosť času a popri pravidelnom pohybe začnite aj so zdravým jedlom. Máme pre vás rýchle a chutné recepty. Vyskúšajte ich!
Plnená paprika a quinoa
Recept nabitý živinami a vhodný tiež pre vegetariánov. Ideálny pre váš zdravý obed.
Ingrediencie
- 180g quinoy opláchnutej a osušenej
- 240ml vody
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 malá nakrájaná cibuľa
- 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 1 nadrobno nakrájaná cuketa
- 1 malý nakrájaný baklažán
- 1 nakrájaná paradajka
- 225g paradajkového pretlaku
- 6 paprík očistených od jadierok, bez vrchnej časti
- 220g nastrúhaného syra mozarella, aj viac podľa chuti
Postup prípravy
- Predhrejte si rúru na 180°C a pripravte si zapekaciu misu.
- Do hrnca nasypte quinou, zalejte vodou a nechajte zovrieť. Hrniec prikryte, znížte teplotu a poduste, pokým quinoa nezmäkne a voda sa vstrebe. Trvá to asi 15 minút.
- Vo veľkej panvici zahrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak. Miešajte pokiaľ nezačnú voňať, a potom pridajte cuketu, baklažán a paradajku. Varte ďalších 3-5 minút. Do zeleninovej zmesi pridajte paradajkový pretlak a duste, kým zelenina nezmäkne ešte asi 10 minút.
- Do panvice pridajte quinou. Dochuťte soľou a korením. Naplňte zmesou papriky. Poukladajte ich do zapekacej misy a prikryte alobalom.
- Pečte v predhriatej rúre asi 18 minút. Potom posypte syrom a pečte odkryté asi 5 minút, kým nezačne syr bublať.
- A sme hotoví! Dobrú chuť.
Šalátové wrapy s kuracím mäsom
Hovoríte si: „ Len šalát s mäsom? To ma nezasýti!“ Opak je pravdou!
Ingrediencie
- 2 lyžice masla
- 75 ml pálivé omáčky
- 1 lyžica medu
- 300g kuracieho mäsa
- soľ a korenie
- 8 veľkých listov hlávkového šalátu
- 2 stopky zeleru
- 230g Nivy
- 50 ml Farmárskeho dresingu
- 1 lyžica jemne nasekanej pažítky
Postup prípravy
- Na veľkej panvici pri strednej teplote rozpusťte maslo. Pridajte pálivú omáčku a med. Všetko premiešajte. Zatiaľ si mäso pokrájajte na rezančeky a pridajte do panvice. Duste asi 3-4 minúty. Dochuťte soľou a korením.
- Na tanier si pripravte šalátové listy a naplňte ich mäsovou zmesou, zaviňte a navrch dajte zeler a Nivu. Pokvapkajte Farmárskym dresingom a posypte pažitkou.
- Môžete sa s chuťou a bez výčitiek zahryznúť.