Božské domáce zmrzliny
Recept

Božské domáce zmrzliny

Už nikdy nebudete chcieť iné…

Leto je v plnom prúde a horúčavy sú občas až neznesiteľné! Je čas schladiť sa osviežujúcou domácou zmrzlinou. V súčasnosti je na trhu množstvo formičiek na domáce nanuky alebo na „kornútkovú“ zmrzlinu. Ak doma tieto formičky nemáte, použite menší plastový téglik, do ktorého strčíte zmrzlinové drievko alebo odstrihnite slamku na pitie.

Ak chcete investovať do zmrzlinovača, odmení vás zmrzlinou ako z cukrárne. Ak túto vymoženosť nevlastníte, nezúfajte. Stačí zmrzlinu v mrazáku priebežne kontrolovať, približne každých 30 minút miešať v priebehu 3 hodín.

Prinášame vám recepty na niektoré úžasne osviežujúce ovocné drene, ale aj na smotanové zmrzliny pre maškrtné jazýčky.

Tropical

Najjednoduchším receptom je klasická ovocná dreň.

Ingrediencie

  • Broskyňa
  • Ananás
  • Mango
  • Kokosové mlieko

Postup prípravy

Ovocie rozmixujeme a do formičiek na nanuky alebo do kornútkov nalejeme ovocnú vrstvu. Môžeme nechať len ovocnú vrstvu, ale my pridáme vrstvu kokosového mlieka, ktoré predtým dobre rozmiešame. Obe vrstvy striedame. Nakoniec položíme drievka a dáme zmraziť.

Jahoda a mäta

V druhom recepte si pripravíme sorbet. Od drene sa líši tým, že ovocie najprv zmrazíme a potom rozmixujeme. Chce to trochu skúšať, kedy je ovocie ideálne zmrazené, aby bolo už stuhnuté, ale zároveň sa ešte dalo mixovať, ale výsledok stojí za to!

Ingrediencie

  • 100g jahody
  • trošku mäty
  • 1 PL medu
  • voda podľa potreby

Postup prípravy

Jahody a mätu zmrazíme, medzitým si zmiešame med s vodou, aby nám vznikol sladký sirup. Med môžeme nahradiť cukrom alebo iným sladkým sirupom(javorovým alebo čakankovým). Mrazené jahody s mätou (ideálne cca po 4-5 hodinách mrazenia)dáme do výkonného mixéra, zalejeme pripraveným sirupom a mixujeme dohladka. Ak máte veľmi sladké jahody, môžete vynechať sirup a užiť si tak diétnejšiu verziu.

Čerešňová s rumovými hrozienkami

Pomaly sa dostávame do sveta krémových zmrzlín, kde je príprava trošku zložitejšia, ale odmenou vám bude lahodný zážitok. Hlavná zásada je nešetriť so surovinami a nepúšťať sa do odtučnených verzií – vždy je lepšie použiť plnotučné mlieko alebo smotanu, dosiahnete výsledok bez zamrznutých hrudiek.

Ingrediencie

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 125 ml krémového syra typu Philadephia
  • cukor podľa chuti
  • 200 g čerešní
  • 50 g hrozienok
  • rum na namáčanie hrozienok

Postup prípravy

Deň predtým si namočíme hrozienka do rumu a necháme cez noc v ľadničke. Prvé tri prísady vyšľaháme, pokiaľ nebudú mať ideálnu krémovú konzistenciu. Potom si rozmixujeme čerešne, pár celých si odložíme nakrájané na kúsky. Zmiešame oboje s krémovým základom a opatrne pridáme hrozienka. Ako sme už spomínali, pravidelne v mrazáku kontrolujeme a miešame.

Karamelizované hrušky so škoricovou zmrzlinou.

V prvom krémovom recepte sme použili do šľahačky krémový syr typu Philadelphia, ale rovnako môžeme použiť aj syr Ricotta zo syrovátky. A na ochutenie nám tentokrát poslúži miesto cukru kondenzované mlieko.

Ingrediencie

  • 1 téglik šľahačková smotana (cca 250ml)
  • 1 téglik syra Ricotta ( 250g)
  • 1 kondenzované mlieko (cca 400g)
  • škorica
  • 4 hrušky
  • 1 PL trstinového cukru
  • vlašské orechy

Postup prípravy

Prvé tri prísady vyšľaháme a pridáme škoricu. Zmrzlinu necháme zmraziť ako v predchádzajúcom recepte. Ďalej si pripravíme karamelizované hrušky – na panvici na masle opečieme orechy a na plátky pokrájané hrušky, ktoré posypeme cukrom. Opekáme na miernom ohni, kým hrušky neskaramelizujú. Podávame so škoricovou zmrzlinou.

Čučoriedky s granolou

Posledný recept je najzložitejší, lebo používa prípravu čerstvého pudingu ako základu pre zmrzlinu.

Ingrediencie

  • 3 hrnčeky plnotučného mlieka
  • 2 hrnčeky plnotučnej smotany
  • ½ hrnčeka cukru
  • štipku soli
  • vanilkový struk
  • 5 žĺtkov
  • 120g čučoriedok
  • 100g granoly

Postup prípravy

Prvých päť ingrediencií dáme do hrnca a ohrievame na miernom plameni asi tak 4 minúty, aby sa dobre spojili. Odlejeme si hrnček tekutiny a zmiešame so žĺtkami, vrátime späť do hrnca, varíme asi ešte 10 minút, kým zmes nezhustne. Precedíme cez sitko do misky a necháme vychladnúť minimálne 8 hodín, ideálne do druhého dňa.  Na druhý deň zmes zmiešame s rozmixovanými čučoriedkami ( pár si necháme vcelku). Nakoniec pridáme celé čučoriedky a granolu, mrazíme, miešame, až kým nezískame požadovanú konzistenciu.

Oslaďte si leto a užite si nové chute!

Hortim
Hortim 13. 07. 2021

Čítajte tiež

Mohlo by vás zaujímať