Nečakaná návšteva? Hladné ratolesti, ktoré už majú dosť rožkov so syrom a šunkou? Vybrali sme pre vás chutné nátierky, ktoré sú rýchle a na ich prípravu nepotrebujete veľa ingrediencií. Môžete vyskúšať nátierku klasickú a dve netradičné, ktoré zmiznú z taniera raz dva.
Avokádová nátierka
Mocné sily avokáda sú v dnešnej dobe už dokázané. Avokádo je super potravina a toto označenie si právom zaslúži. Má vyvážený pomer vitamínov a bielkovín. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, z minerálnych prvkov je významným zdrojom železa a draslíka, z vitamínov napríklad vitamíny A,E,C a B6. V avokáde nájdete vysoký obsah tukov ( až 20%), ale ¾ z toho je vo forme ľahko stráviteľných nenasýtených mastných kyselín. Avokádo prekypuje blahodarnými účinkami na naše telo a je skvelou ingredienciou na nátierky.
Ingrediencie
- 1 zrelé avokádo
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička kokosového oleja
- ¼ lyžičky cesnaku v prášku
- 1 lyžica koriandru
- soľ
Postup prípravy
Avokádo olúpte a nakrájajte na kocky. Pridajte ostatné ingrediencie a rozmixujte dohladka. Nátierku natrite na chlieb alebo toast a ozdobte ešte vajcom natvrdo.
Nátierka zo sušených paradajok
Ingrediencie
- 110g sušených paradajok
- 1 zväzok čerstvej bazalky
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice olivového oleja
- 220g krémového syra
Postup prípravy
Sušené paradajky vložte do misky a zalejte horúcou vodou. Nechajte uležať, kým paradajky nezmäknú. Potom ich rozmixujte spolu s bazalkou, korením, citrónovou šťavou a olejom. Do rozmixovanej zmesi pridajte ešte syr a premiešajte. Dobrú chuť!
Tekvicová nátierka
Všetci poznáme tekvicovú polievku, niektorí sme vyskúšali aj tekvicové muffiny alebo dokonca vyhlásený americký tekvicový koláč. Ale skúsili ste už tekvicovú nátierku? My sme ju robili prvýkrát a musíme priznať, že natrieť si chlieb tekvicovou nátierkou bol výborný nápad.
Ingrediencie
- 1 tekvica Hokkaido
- 1 stredne veľká cibuľa
- 3 lyžice oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice kyslej smotany
- petržlenová vňať
- soľ a korenie
Postup prípravy
Tekvicu nakrájajte na kocky a položte na plech. Pridajte nakrájanú cibuľu a olej. Dochuťte soľou a korením a všetko premiešajte. Pečte na 200°C, až kým nezačne tekvica hnednúť. Potom tekvicu nechajte vychladnúť a rozmixujte. Pridajte rozotrený cesnak, nakrájanú petržlenovú vňať, kyslú smotanu a všetko dobre premiešajte. Nátierka najlepšie chutí na opečenom toaste, chlebe alebo hriankach.
Nátierky sú rýchle hotové, môžeme ich natierať na chlieb, chlebíčky, krekry, alebo v nich namáčať kúsky zeleniny. Bleskové raňajky, desiata alebo večera je ihneď na stole a bez zložitého varenia.
Mysleli ste si, že nátierky sú náš vynález? Nie je to pravda. Aj vo svete sa nátierky pripravujú,
ale väčšinou sa natrú na opečené krajce bieleho chleba, bagety alebo na chrumkavé krekry. Nátierky sa často pripravia ako dip. Na tanier sa pripraví miska s dipom a okolo nakrájaná surová zelenina – uhorka, mrkva, paprika, stonkový zeler… Zelenina je nielen chutná príloha, ale slúži aj na naberanie. Dipy sú chutné, zdravé a ideálne na akúkoľvek párty. Rýchly a lahodný dip, nájdete tu.