Nebaví vás chodiť do obchodu každý druhý deň? Ale zdá sa vám, že to inak nejde, ak chcete mať dostatočný prísun ovocia a zeleniny? Nebojte, ide to a my vám ukážeme, ako na to!
Dlhotrvajúce ovocie a zelenina
Nikdy nie je na škodu, aby vaša chladnička alebo špajza bola nabitá lahodnou zeleninou a ovocím. Nižšie spomenuté potraviny dodávajú mnoho živín a vydržia vám dlhšie.
- Banány
Banány dozrievajú v priebehu niekoľkých dní. Ale pozor, teplota pod 11 stupňov im škodí. Miesto, aby dozrievali a sladli, v chladničke potom múčnatejú. Môžete si ich však nakrájať, zamraziť a neskôr si ich vychutnať napríklad v smoothies.
- Citrusy – pomaranče, grapefruity, klementínky
Podobne ako banány, ani citrusy by sme nemali uchovávať v chladničke. Rýchlejšie sa kazia, strácajú chuť a klesá ich kvalita. Pri pomyslení na to, koľko obsahujú vitamínu C, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie nášho imunitného systému, by to bola veľká škoda?. Na miske alebo v košíku by ale nemali byť príliš navrstvené, pretože tlak, najmä u ťažkých pomarančov a veľkých citrónov, napomáha vzniku plesní.
- Jablká
Aj jablká v chladničke múčnatejú. Avšak ani izbová teplota pre nich nie je príliš vhodná. Môže sa stať, že sa začnú scvrkávať a vráskavieť. Ideálne je skladovať ich v pivnici.
Medzi vytrvalcov v zelenine patrí brokolica, ružičkový kel, paprika, karfiol, mrkva a zemiaky, ktoré vám vydržia čerstvé po dobu niekoľkých dní. Ale pozor, mrkvu, zemiaky ani papriku neskladujte v chladničke.
- Mrkva
Aj mrkva nepatrí do chladničky, znesie iba izbové teploty, v chladničke sa často „scvrkne“ a zmäkne.
- Papriky
Papriky, ktoré máte v chladničke, spomalia proces dozrievania a stratia senzorickú hodnotu. Jednoducho nebudú chuťovo dobré a často ani vzhľadom lákavé.
Mrazené ovocie a zelenina
Často pozeráme na mrazené potraviny ako na cestu, ako si zjednodušiť prácu v kuchyni a máme pocit, že sú výživovo menej hodnotné. Je to ale skutočne tak? Nenechajte sa zmiasť, často sú zamrazené potraviny oveľa čerstvejšie ako tie, ktoré sú práve na pultoch. Mrazená zelenina a ovocie si totiž uchovávajú nutričné hodnoty a chuť zo dňa, kedy boli zozbierané. Vyskúšajte napríklad mrazený špenát, brokolicu, karfiol, zelenú fazuľku. Z ovocia potom napríklad mrazené čučoriedky, maliny, jahody, ananás, mango. Ideálne ovocie do smoothies. Aby sme v mrazenom ovocí a zelenine uchovali čo najviac vitamínov, je potrebné ich ponechať rozmrznúť pomaly pri izbovej teplote a nie zahrievaním.
Lyofilizované ovocie a zelenina
Lyofilizované alebo mrazom sušené potraviny majú veľkú výhodu v tom, že počas spracovania nestrácajú svoje vitamíny a minerály. Sú krehké, ľahké a chrumkavé. Ideálne na desiatu. Môžete si pochutnať na širokej škále plodov od čučoriedok cez broskyne, marhule, brokolicu, repu až po slivky a kukuricu.

Sušené ovocie a zelenina
Sušenie je jedným z najstarších spôsobov kozervácie potravín. Zachováva v ovocí vitamíny, minerály a vlákninu. Množstvo vitamínov klesne oproti pôvodnému stavu približne o 20 %. Navyše v ňom nenájdete žiadne konzervačné prostriedky. Hrozienka, mango, datle, figy, marhule, slivky, repa, mrkva, kapusta… Stačí si len vybrať?.