Klasické cukrovinky neodmysliteľne patria k Vianociam. Ale ruku na srdce. Väčšina z nás tajne chodí do úkrytov vyjedať vianočné dobroty už niekoľko dní pred Vianocami. Takže možno by sme na Štedrý večer radšej siahli po niečom ľahšom. Čo tak si dať síce sladký, ale osviežujúci vianočný ovocný šalát.
Vianočný šalát s javorovo-limetkovým sirupom
Táto pestrofarebná misa je plná šťavnatej chuti a vitamínov.
Ingrediencie
Šalát:
- 2 červené jablká nakrájané na kocky
- 2 hrušky nakrájané na kocky
- 4 klementínky rozobrané na mesiačiky
- 3 olúpané kiwi pokrájané na kolieska a potom na štvrťky
- 1/2 šálky sušených brusníc
- 1 šálku jadierok granátového jablka
Sirup:
- 2 lyžice javorového sirupu
- 1 lyžica limetkovej šťavy
Postup prípravy
Vo veľkej miske zmiešajte všetky ingredience na šalát. V inej miske vymiešajte javorový sirup s limetkovou šťavou. Týmto sirupom zalejte šalát, premiešajte a môžete podávať.

Krémový šalát s hroznom, jablkami a brusnicami
Ovocný šalát s chuťou vanilky a pekanových orechov je ideálnou vianočnou prílohou. Stačí doň načrieť lyžicu a nechať sa unášať jeho sviatočnou chuťou.
Ingrediencie
Šalát:
- 450 g bobuliek červeného hrozna bez jadierok
- 450 g bobuliek zeleného hrozna bez jadierok
- 3 červené sladké jablká nakrájané na kocky
- 2/3 šálky nasekaných pekanových orechov + na ozdobu
- 1/2 šálky sušených brusníc
Zálievka:
- 230g smotanového syru
- 1 šálka kyslej smotany
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup prípravy
V stredne veľkej miske zmiešajte syr, kyslú smotanu, cukor a vanilkový extrakt. Mixujte asi 2 minúty do hladka. Do ďalšej misky dajte hrozno, pekanové orechy, jablká a brusnice. Zalejte zálievkou, premiešajte a nechajte odležať v chladničke. Pri podávaní posypte pekanovými orechmi a trochou hnedého cukru na ozdobu.
Prajeme vám Vianoce plné krásnych chvíľ a chutí. :).