Mexická kuchyňa je u nás čoraz obľúbenejšia, a tak pojmy ako tacos, burrito či quesadilla už mnohí z nás nehľadajú v slovníku cudzích slov. A pretože v lete sa priam žiadajú ľahké a jednoduché pokrmy, poďme sa bližšie pozrieť práve na mexické tacos.
Tacos je malá tortilla /v priemere cca 10cm/, ktorá sa plní ľubovoľnou zmesou mäsa a zeleniny – v Mexiku sa recepty rôznia od podniku k podniku, od rodiny k rodine, ale väčšinou sa tacos konzumuje priamo na ulici. Tortilla môže byť pšeničná alebo kukuričná, mäkká alebo fritovaná. U nás nie je problém zohnať tieto placky vo väčších hypermarketoch či v špecializovaných obchodoch. Prípadne upiecť domáce.
Základom na zmes do tortilly je väčšinou mäso od hovädzieho po kuracie až po morské plody. My si však chceme dopriať trochu odľahčenú večeru, a preto vyskúšame štyri vegetariánske variácie, ktoré sú chuťovo výborné a zároveň veľmi jednoduché. Pretože mexická kuchyňa je tiež o hravosti, farebnosti a improvizácii, nie sú v receptoch ingrediencie uvedené presne na gram, ale skôr ich pomer a kombinácia. Výsledok už bude na vás.
1. Bezmäsitá klasika
Ako prvý si pripravíme základný recept, ktorý kombinuje klasické tacos suroviny bez mäsa.
Ingrediencie
tacos placky, paradajky, žltá paprika, avokádo, kukurica/sterilizovaná/, tmavá fazuľa/sterilizovaná/, syr cheddar, kyslá smotana, biely jogurt, cesnak, soľ a korenie
Postup prípravy
- Paradajky, papriku si nakrájame na kocky, avokádo na plátky. Všetko dáme do misky a pridáme kukuricu a fazuľu.
- Na cesnakový dip zmiešame v rovnakom pomere smotanu a jogurt, soľ, korenie a podrvený cesnak podľa chuti.
- Všetku zeleninu navŕšime na tacos placku.
- Zalejeme cesnakovým dipom a posypeme cheddarom.
S týmto receptom sa nemáte ako spáliť, ale ten ďalší už trochu pálivý bude.
2. Ohnivý karfiol
Miesto mäsa sa dá v tacos pracovať napríklad aj s karfiolom, ktorý je v hlavnej úlohe tohto receptu.
Ingrediencie
tacos placky, karfiol, červená cibuľa, paradajkový pretlak alebo pasta, majonéza, petržlenová vňať, limetka, chilli korenie, cesnak, sladká paprika, korenie, soľ, olivový olej.
Postup prípravy
- Karfiol rozoberieme na hlavičky, posypeme chilli korením, pokvapkáme limetkou a olivovým olejom. Dáme piecť do rúry. Ideálne na 180 stupňov cca na 30 minút (karfiol by mal byť vnútri mäkký, ale stále chrumkavý).
- Na ľahko pálivú omáčku zmiešame majonézu / 2 lyžice/, paradajkový pretlak alebo pastu/ 1 lyžicu/, šťavu z jednej limetky, 1 lyžičku sladkej papriky, chilli korenie podľa chuti, polovicu podrveného cesnaku. Množstvo omáčky si urobte v tomto pomere aj viac, záleží koľko máte placiek.
- Na placke zmiešajte nakrájanú červenú cibuľku s opečeným karfiolom, zalejte omáčkou a ozdobte petržlenovou vňaťou.
3. Sladko-slaná harmónia
V tomto recepte budeme kombinovať sladkú chuť manga a medu s jemnou chuťou avokáda a papriky a výraznou chuťou horčice.
Ingredience
tacos placky, mango, žltá paprika, avokádo, maslo, dijonská horčica, med, citrón, cesnak, soľ, korenie.
Postup prípravy
- Mango a žltú papriku pokrájame na kocky, avokádo na plátky a všetko pokladieme na placky.
- Teraz si pripravíme horčicovomedovú omáčku. K lyžičke masla v panvici pridáme 2 lyžice dijonskej horčice a lyžicu medu, šťavu z polovičky citrónu, trochu soli, korenia, prípadne cesnak a ľahko spojíme chute. Opäť môžeme v tomto pomere urobiť omáčky viac.
- Ingrediencie na placke zalejeme omáčkou a na zvýraznenie chuti posypeme koriandrom.
4. Vitaj Porto
Názov nevznikol od miesta pôvodu, ale podľa huby portobello, ktorú použijeme ako hlavnú surovinu v tejto variante.
Ingrediencie
tacos placky, huby portobello, červená kapusta, papričky jalapeňo, koriander, avokádo, cesnak, grécky jogurt, soľ, korenie
Postup prípravy
- Huby portobello si nakrájame na plátky a orestujeme na olivovom oleji.
- Na placky pokladieme na prúžky pokrájanú červenú kapustu a orestované huby.
- Pridáme papričky jalapeňo pokrájané na kolieska.
- Nakoniec pokvapkáme omáčkou jalapeňo. Omáčku si pripravíme tak, že dáme do mixéru tieto suroviny: 4 papričky jalapeňo, listy koriandru, ½ avokáda, strúčik cesnaku, trošku soli a korenia, grécky jogurt a mixujeme do ideálnej konzistencie omáčky.
Táto varianta pálivosťou navodí atmosféru skutočného Mexika.
Nech sa už rozhodnete pre akúkoľvek kombináciu chutí a farieb na tanieri, môžete mexický večer doplniť o klasickú mexickú margaritu alebo zaujímavý ovocný džús napr.: z kaktusu. Tak dobrú chuť!