Mexická rýchlovka tacos  – letný hit na večeru
Recept

Mexická rýchlovka tacos – letný hit na večeru

Mexická kuchyňa je u nás čoraz obľúbenejšia, a tak pojmy ako tacos, burrito či quesadilla už mnohí z nás nehľadajú v slovníku cudzích slov. A…

Mexická kuchyňa je u nás čoraz obľúbenejšia, a tak pojmy ako tacos, burrito či quesadilla už mnohí z nás nehľadajú v slovníku cudzích slov. A pretože v lete sa priam žiadajú ľahké a jednoduché pokrmy, poďme sa bližšie pozrieť práve na mexické tacos.

Tacos je malá tortilla /v priemere cca 10cm/, ktorá sa plní ľubovoľnou zmesou mäsa a zeleniny – v Mexiku sa recepty rôznia od podniku k podniku, od rodiny k rodine, ale väčšinou sa tacos konzumuje priamo na ulici. Tortilla môže byť pšeničná alebo kukuričná, mäkká alebo fritovaná. U nás nie je problém zohnať tieto placky  vo väčších hypermarketoch či v špecializovaných obchodoch. Prípadne upiecť domáce.

Základom na zmes do tortilly je väčšinou mäso od hovädzieho po kuracie až po morské plody. My si však chceme dopriať trochu odľahčenú večeru, a preto vyskúšame štyri vegetariánske variácie, ktoré sú chuťovo výborné a zároveň veľmi jednoduché. Pretože mexická kuchyňa je tiež o hravosti, farebnosti a improvizácii, nie sú v receptoch ingrediencie uvedené presne na gram, ale skôr ich pomer a kombinácia. Výsledok už bude na vás.

1. Bezmäsitá klasika

Ako prvý si pripravíme základný recept, ktorý kombinuje klasické tacos suroviny bez mäsa.

Ingrediencie

tacos placky, paradajky, žltá paprika, avokádo, kukurica/sterilizovaná/, tmavá fazuľa/sterilizovaná/, syr cheddar, kyslá smotana, biely jogurt, cesnak, soľ a korenie

Postup prípravy

  1. Paradajky, papriku si nakrájame na kocky, avokádo na plátky. Všetko dáme do misky a pridáme kukuricu a fazuľu.
  2. Na cesnakový dip zmiešame v rovnakom pomere smotanu a jogurt, soľ, korenie a podrvený cesnak podľa chuti.
  3. Všetku zeleninu navŕšime na tacos placku.
  4. Zalejeme cesnakovým dipom a posypeme cheddarom. 

 S týmto receptom sa nemáte ako spáliť, ale ten ďalší už trochu pálivý bude.

 2. Ohnivý karfiol

Miesto mäsa sa dá v tacos pracovať napríklad aj s karfiolom, ktorý je v hlavnej úlohe tohto receptu.

Ingrediencie

tacos placky, karfiol, červená cibuľa, paradajkový pretlak alebo pasta, majonéza, petržlenová vňať, limetka, chilli korenie, cesnak, sladká paprika, korenie, soľ, olivový olej.

Postup prípravy

  1. Karfiol rozoberieme na hlavičky, posypeme chilli korením, pokvapkáme limetkou a olivovým olejom. Dáme piecť do rúry. Ideálne na 180 stupňov cca na 30 minút (karfiol by mal byť vnútri mäkký, ale stále chrumkavý).
  2. Na ľahko pálivú omáčku zmiešame majonézu / 2 lyžice/, paradajkový pretlak alebo pastu/ 1 lyžicu/, šťavu z jednej limetky, 1 lyžičku sladkej papriky, chilli korenie podľa chuti, polovicu podrveného cesnaku. Množstvo omáčky si urobte v tomto pomere aj viac, záleží koľko máte placiek.
  3. Na placke zmiešajte nakrájanú červenú cibuľku s opečeným karfiolom, zalejte omáčkou a ozdobte petržlenovou vňaťou.

3. Sladko-slaná harmónia

V tomto recepte budeme kombinovať sladkú chuť manga a medu s jemnou chuťou avokáda a papriky a výraznou chuťou horčice.

Ingredience

tacos placky, mango, žltá paprika, avokádo, maslo, dijonská horčica, med, citrón, cesnak, soľ, korenie.

Postup prípravy

  1. Mango a žltú papriku pokrájame na kocky, avokádo na plátky a všetko pokladieme na placky.
  2. Teraz si pripravíme horčicovomedovú omáčku. K lyžičke masla v panvici pridáme 2 lyžice dijonskej horčice a lyžicu medu, šťavu z polovičky citrónu, trochu soli, korenia, prípadne cesnak a ľahko spojíme chute. Opäť môžeme v tomto pomere urobiť omáčky viac.
  3. Ingrediencie na placke zalejeme omáčkou a na zvýraznenie chuti posypeme koriandrom.

4. Vitaj Porto

Názov nevznikol od miesta pôvodu, ale podľa huby portobello, ktorú použijeme ako hlavnú surovinu v tejto variante.

Ingrediencie

tacos placky, huby portobello, červená kapusta, papričky jalapeňo, koriander, avokádo, cesnak, grécky jogurt, soľ, korenie

Postup prípravy

  1. Huby portobello si nakrájame na plátky a orestujeme na olivovom oleji.
  2. Na placky pokladieme na prúžky pokrájanú červenú kapustu a orestované huby.
  3. Pridáme papričky jalapeňo pokrájané na kolieska.
  4. Nakoniec pokvapkáme omáčkou jalapeňo. Omáčku si pripravíme tak, že dáme do mixéru tieto suroviny: 4 papričky jalapeňo, listy koriandru, ½ avokáda, strúčik cesnaku, trošku soli a korenia, grécky jogurt a mixujeme do ideálnej konzistencie omáčky.

Táto varianta pálivosťou navodí atmosféru skutočného Mexika.

Nech sa už rozhodnete pre akúkoľvek kombináciu chutí a farieb na tanieri, môžete mexický večer doplniť o klasickú mexickú margaritu alebo zaujímavý ovocný džús napr.: z kaktusu. Tak dobrú chuť!

Hortim
Hortim 28. 06. 2021

Čítajte tiež

Mohlo by vás zaujímať