Rožok so syrom a šunkou, jogurt, sladký koláčik, chleba s paštétou. A čo ďalej? Ak vám rovnako ako väčšine rodičov dochádzajú nápady na pestré desiaty, čítate správny článok. Pripravili sme pre vás pár rýchlych, a hlavne zdravých desiat, ktoré si vaše deti zamilujú…Minimálne aspoň jednu z nich ?.
Zábavné tousty
Toast nemusí byť vždy so syrom alebo šunkou, alebo s oboma dohromady. Skúste ho natrieť napríklad arašidovým alebo jablkovým maslom a navrch dajte vaše obľúbené čerstvé ovocie.
O arašidovom masle ste už asi počuli a možno ho i vyskúšali, ale jablkové? To je asi neobjavená lahôdka. Jablkové maslo je v skutočnosti niečo medzi jablkovým džemom a sirupom. Zatiaľ čo v Belgicku, Nemecku a Holandsku ho bežne zoženiete, u nás je to zložitejšie. Ale pokiaľ máte čas a chuť môžete si ho uvariť aj doma.
Ingrediencie
- 1 kg jabĺk
- hrnček vody
- ½ hrnčeka jablčného octu
- lyžička škorice
Postup prípravy
Z jabĺk vyrežte jadierka a nakrájajte na osminky. Nelúpu sa, nechajte ich v šupke. V hrnci ich zalejte hrnčekom vody a jablčným octom. Priveďte všetko k varu a potom stlmte a so zakrytou pokrievkou nechajte prebublávať zhruba 2 hodiny. Občas jablká premiešajte. Zmes po uvarení rozmixujte do hladka a pridajte škoricu. Potom všetko vložte opäť na platňu a nechajte ešte 1 až 2 hodiny povariť. Jablkové maslo skladujte v pohári v chladničke. Doporučujeme však konzumovať v priebehu pár dní.
Nepečená ovocná pizza
Nielenže dobre chutí, ale môžete si ju pripraviť aj s vašimi deťmi. Nepečená ovocná pizza sa určite stane obľúbenou desiatou vašich detí.
Ingrediencie
- 1 veľká celozrnná tortilla
- 1/3 šálky bieleho jogurtu
- 1/2 lyžičky hnedého cukru
- štipka škorice
- čerstvé ovocie podľa vašej chuti, napríklad: plátky jabĺk, banánov, kivi, pomarančov
Postup prípravy
V malej miske zmiešajte biely jogurt, hnedý cukor a škoricu. Jogurtovú zmes rozložte na tortillu a pridajte ovocie, oriešky, prípadne ďalšie dobroty podľa vášho výberu. A môžete sa s chuťou zahryznúť.
Hrachové placky
Ingrediencie
- 1 a ¼ šálky hrášku (môže byť aj mrazený)
- 200 g rezancov Hokkien
- ¼ šálky hladkej múky
- ¼ šálky mlieka
- 2 vajíčka
- ¼ strúhaného parmezánu
- 1 najemno nasekaná červená cibuľa
- ¼ ryžového oleja
- soľ a čierne korenie
Postup prípravy
Pokiaľ máte mrazený hrášok, zalejte ho v miske vriacou vodou a nechajte ho v nej približne 2 minúty, pokiaľ nebude jasno zelený. Opláchnite ho pod studenou vodou. Potom ho v miske rozdrvte vidličkou, pridajte rezance, múku, mlieko, vajcia, parmezán, cibuľu a dochuťte soľou a korením. Všetko poriadne premiešajte. Ako ďalší krok si na veľkej panvici ohrejte olej na miernom ohni. Prilejte ¼ šálky testa do panvice a rozprestrite do tvaru lievancov. Smažte asi 2 minúty z každej strany, dokiaľ nie sú zlaté. Podávajte s cherry paradajkami, mrkvou a zelerom. A nám nezostáva už nič iné dodať, len to, že prajeme dobrú chuť.