Už sa tešíte na dovolenku? Áno, ešte je skoro, ale mnoho z nás už hľadá miesta pre letný odpočinok. Poďte si toto čakanie spríjemniť tradičným gréckym pokrmom a nasiať trochu tej prázdninovej atmosféry. Pôvodný pokrm musaka pochádza z Balkánu a Blízkeho Východu. Najznámejšou variantou je grécka musaka. Z vtedajších receptov je potom najčastejšie pripravovaný ten, ktorý spísal šéfkuchár Nikólas Tselementes v 20. rokoch 20. storočia vo svojej kuchárke. V dnešnej dobe však existuje už nespočetné množstvo receptov, ktoré si jednotlivé grécke rodiny upravili podľa svojej chuti. My sme pre vás pripravili náš obľúbený :).
Ingrediencie
- 2 veľké baklažány nakrájané na tenké plátky
- 2 veľké zemiaky nakrájané na plátky
- 800 g mletého hovädzieho mäsa (Gréci používajú jahňacie)
- 200 g mletej klobásy
- 2 stredne veľké najemno nakrájané cibule
- 2 strúžiky nakrájaného cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 4-6 rozdrvených paradajok
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1/4 lyžičky škorice
- 1/8 lyžičky nového korenia
- 1/2 lyžičky petržlenovej vňate
- 1/2 lyžičky oregana
- 1 lyžička soli
- 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 1 bobkový list
- 1/2 šálky červeného vína
- 1 vajce
- chlebové drobky na dno hrnca
Bešamelová omáčka
- 1/2 šálky masla
- 1/2 šálky hladkej múky
- 3 šálky plnotučného mlieka
- 2 čajové lyžičky soli
- 1/2 lyžičky mletého muškátového oriešku
- 1/2 šálky strúhaného parmezánu
- 2 žĺtky
Postup
Postup prípravy musaky je jeden z náročnejších, ale výsledok určite stojí za to.
- Umyté baklažány nakrájajte na plátky (zhruba 1 cm) a položte na papierový obrúsok, osoľte a dajte ich vypotiť na 30 minút.
- Na panvici opečte plátky baklažánu, dokiaľ nebude ľahko sfarbený. Potom ho znovu dajte na papierový obrúsok, aby ste ho zbavili prebytočného oleja.
- Nakrájané zemiaky uvarte v osolenej vode do mäkka. Zhruba 5 minút. Potom ich zlejte a opláchnite studenou vodou.
- Cibuľu a cesnak najemno nakrájajte. Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej a vložte hovädzie mäso a klobásy. Orestujte do ružova, pridajte cibuľu a cesnak a varte, kým nebude cibuľa mäkká, zhruba 5-7 minút. Pridajte drvené paradajky , paradajkový pretlak, všetko korenie, bobkový list a víno. Neustále zmes miešajte, priveďte k varu a potom znížte na nízku teplotu, zakryte a varte 30 minút. Potom odstráňte pokrievku a ešte mäso dovarte ďalších 10 minút, dokiaľ se nevyparí všetka voda. Po dovarení nechte zmes trochu ochladiť a potom pridajte rozšľahané vajcia.
- Na výrobu bešamelovej omáčky rozpustite maslo, vsypte naň múku a miešajte ju, kým nezačne hnednúť . Za postupného miešania prilejte mlieko, dokiaľ nie je omáčka hladká. Primiešajte tiež parmezán, soľ a muškátový oriešok. Poriadne zmes rozšľahajte, aby ste zabránili hrudkám. Varte zhruba 3 minúty. A nechajte vychladnúť asi 20 minút. Potom pridajte žĺtky a poriadne omáčku zamiešajte.
- Spodok zapekacej misy posypeme tenkou, rovnou vrstvou jemných chlebových drobkov. To pomôže absorbovať prebytočnú vodu zo zeleniny. Potom rozprestrite vrstvu zemiakov a pridajte vrstvu plátkov baklažánov, ktoré sa mierne prekrývajú. Na baklažány so zemiakmi rovnomerne rozložte mäsovú omáčku. Pokračujte ďalšou vrstvou plátkov baklažánu a nakoniec omáčkou z bešamelu.
- Predohrejte rúru na 180 stupňov a pečte odkryté po dobu 1 hodiny.
- Hotovú musaku vyberte a nechajte 15 minút vychladnúť a môžete podávať na stôl.
Táto vynikajúca musaka určite zapôsobí na vašich hosťov . Už nezostáva nič iné, len popriať dobrú chuť.