Musaka: grécka špecialita u vás doma na tanieri!
Recept

Musaka: grécka špecialita u vás doma na tanieri!

Nalaďte sa na letnú atmosféru Grécka.

Už sa tešíte na dovolenku? Áno, ešte je skoro, ale mnoho z nás už hľadá miesta pre letný odpočinok. Poďte si toto čakanie spríjemniť  tradičným gréckym  pokrmom a nasiať  trochu tej prázdninovej atmosféry. Pôvodný  pokrm musaka pochádza  z Balkánu a Blízkeho Východu. Najznámejšou variantou je grécka musaka. Z vtedajších  receptov je potom  najčastejšie  pripravovaný ten, ktorý spísal šéfkuchár Nikólas Tselementes v 20. rokoch  20. storočia  vo svojej  kuchárke. V dnešnej dobe však existuje už nespočetné množstvo receptov, ktoré si jednotlivé grécke rodiny upravili podľa svojej chuti. My sme pre  vás pripravili náš obľúbený :).

Ingrediencie

  • 2 veľké baklažány nakrájané na tenké plátky
  • 2 veľké zemiaky nakrájané na plátky
  • 800 g mletého hovädzieho  mäsa (Gréci používajú jahňacie)
  • 200 g mletej klobásy
  • 2 stredne veľké najemno nakrájané cibule
  • 2 strúžiky nakrájaného cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4-6 rozdrvených paradajok
  • 2 lyžice paradajkového  pretlaku
  • 1/4 lyžičky škorice
  • 1/8 lyžičky nového korenia
  • 1/2 lyžičky petržlenovej vňate
  • 1/2 lyžičky oregana
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 1 bobkový list
  • 1/2 šálky červeného vína
  • 1 vajce
  • chlebové drobky na dno hrnca

Bešamelová omáčka

  • 1/2 šálky masla
  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 3 šálky plnotučného mlieka
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového oriešku
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu
  • 2 žĺtky

Postup

Postup prípravy musaky je jeden z náročnejších, ale výsledok určite stojí za to.

  1. Umyté baklažány  nakrájajte na plátky (zhruba 1 cm) a položte na papierový obrúsok, osoľte a dajte ich  vypotiť na 30 minút.
  2. Na panvici opečte plátky baklažánu, dokiaľ nebude ľahko sfarbený. Potom ho znovu dajte na papierový obrúsok, aby ste ho zbavili prebytočného oleja.
  3. Nakrájané zemiaky  uvarte v osolenej  vode do mäkka. Zhruba 5 minút. Potom ich zlejte a opláchnite studenou vodou.
  4. Cibuľu a cesnak najemno nakrájajte. Vo  veľkej  panvici  zohrejte olivový olej a vložte hovädzie  mäso a klobásy. Orestujte do ružova, pridajte cibuľu a cesnak a varte, kým nebude cibuľa mäkká, zhruba 5-7 minút. Pridajte drvené  paradajky , paradajkový pretlak, všetko  korenie, bobkový list a víno. Neustále zmes miešajte, priveďte k varu a potom znížte na nízku teplotu, zakryte a varte 30 minút. Potom odstráňte pokrievku  a ešte mäso dovarte ďalších 10 minút, dokiaľ  se nevyparí  všetka voda. Po dovarení nechte zmes trochu ochladiť a potom pridajte rozšľahané vajcia.
  5. Na výrobu bešamelovej omáčky rozpustite maslo, vsypte naň múku a miešajte  ju, kým nezačne hnednúť . Za postupného miešania prilejte mlieko, dokiaľ nie je omáčka hladká. Primiešajte tiež parmezán, soľ  a muškátový oriešok. Poriadne zmes rozšľahajte, aby ste zabránili hrudkám. Varte zhruba 3 minúty. A nechajte  vychladnúť asi 20 minút. Potom  pridajte žĺtky  a poriadne omáčku zamiešajte.
  6. Spodok zapekacej misy posypeme tenkou, rovnou vrstvou jemných chlebových drobkov. To pomôže absorbovať prebytočnú  vodu zo zeleniny. Potom  rozprestrite vrstvu zemiakov  a pridajte vrstvu plátkov baklažánov, ktoré sa mierne prekrývajú. Na baklažány  so zemiakmi  rovnomerne rozložte mäsovú omáčku. Pokračujte ďalšou vrstvou plátkov baklažánu a nakoniec omáčkou z bešamelu.
  7. Predohrejte rúru na 180 stupňov a pečte odkryté po dobu 1 hodiny.
  8. Hotovú musaku vyberte a nechajte 15 minút vychladnúť a môžete podávať na stôl.

Táto vynikajúca  musaka určite zapôsobí na vašich  hosťov . Už nezostáva nič iné, len popriať dobrú chuť.

Hortim
Hortim 12. 03. 2020

Čítajte tiež

Mohlo by vás zaujímať