Jeho aróma je prirovnávaná k zhnitým potravinám, zápachu prezretého syra, alebo ešte horšie, k použitým ponožkám, kanálu, alebo dokonca k verejným záchodom.
V juhovýchodnej Ázii je považovaný za kráľa ovocia
Ale aj napriek tomu je považovaný v juhovýchodnej Ázii za najväčšiu pochúťku a „kráľa ovocia“. Prečo? Jednoducho pre jeho úžasnú chuť. Durian si vás získa svojou vynikajúcou chuťou pripomínajúcou mandle a vanilkový puding.
Je cítiť na metre ďaleko
Durian rastie v tropickom pásme juhovýchodnej Ázie a je veľmi obľúbeným pokrmom v Malajzii, Thajsku, Vietname a Indonézii. Niektoré plody môžu dorastať do dĺžky 30 cm s hmotnosťou až 5 kilogramov. Ide o jedno z najväčších ovocí na svete. V závislosti od druhu je plod podlhovastý až guľatý a ukrýva v sebe červenohnedé semená. Jedlá dužina plodu má na svedomí ostrý a taký charakteristický zápach durianu, ktorý je cítiť na metre ďaleko. Kvôli intenzívnemu puchu je v juhovýchodnej Ázii zakázaný v niektorých hoteloch, nesmiete si ho vziať do verejnej hromadnej dopravy, taxíka, lietadla, alebo ho viesť v zapožičanom aute.
Ako sa zbaviť zápachu durianu?
Rady na zbavenie sa zápachu durianu z rúk a úst sú prinajmenšom veľmi úsmevné. Na vodu a mydlo zabudnite. Prekvapivo zničíte zápach tým, keď do škrupiny plodu nalejete vodu a v nej si umyjete ruky. Zdá sa to ako irónia? Tak to na odstránenie pachu z úst už nemáme slov… Vodu v škrupine totiž osolíte a potom vypijete. Zdá sa vám to zvláštne? Ale to je vraj jediný zaručený spôsob, ktorý naozaj funguje!
Nemiešať s alkoholom!
Kuchári durian využívajú k ochuteniu dezertov, najmä zmrzlín alebo aj mliečnych koktailov. V Ázii si ho môžete dopriať aj ako hlavný chod s opraženou cibuľou a chilli papričkami s ryžou. Vhodný je tiež do polievok. Toto ovocie obsahuje veľké množstvo vitamínu C, významný je i obsah životne dôležitých aminokyselín tryptofánu,riboflavínu a niacínu. Znižuje horúčku, môže byť využívaný k liečbe kožných problémov a dokonca je považovaný za afrodiziakum. Na čo by ste si však mali dávať pozor, je miešanie durianu s alkoholom. Durian totiž obsahuje enzým, ktorý bráni ľudskému telu v jeho odbúravaní.
Nájsť ten správny a chutný durian nie je až také jednoduché. Mal by byť na povrchu svetlohnedý a s občasnými trhlinkami. Nezrelý durian od toho zrelého rozoznáte jednoducho, necítiť ho. Dôležité je ním zatriasť, aby sme zistili, či sa semená uvoľnili a či je zrelý. Keď vyberiete nesprávne, nezúfajte, durian je tiež možné nechať dozrieť, a to najlepšie na čerstvom vzduchu
Na záver prinášame malý tip, ako durian správne otvoriť. Pomocou noža nájdite na jeho povrchu mäkké miesto a pozdĺžne zakrojte. Pod škrupinou sa skrýva múčnatá hmota, ktorá obaľuje semená, tie sú jedlou časťou plodu.