Zapáchajúci kráľ, ktorý výborne chutí!
Zaujímavosť

Zapáchajúci kráľ, ktorý výborne chutí!

Durian je považovaný v juhovýchodnej Ázii za najväčšiu pochúťku a „kráľa ovocia“. Prečo?

Jeho aróma je prirovnávaná k zhnitým potravinám, zápachu prezretého syra, alebo  ešte horšie, k použitým ponožkám, kanálu, alebo dokonca k verejným záchodom.

V juhovýchodnej Ázii je považovaný za kráľa ovocia

Ale aj napriek tomu je považovaný v juhovýchodnej Ázii za najväčšiu pochúťku a „kráľa ovocia“. Prečo?  Jednoducho pre jeho úžasnú chuť. Durian si vás získa svojou vynikajúcou chuťou pripomínajúcou mandle a vanilkový puding.

Je cítiť na metre ďaleko

Durian rastie v tropickom pásme juhovýchodnej Ázie a je veľmi obľúbeným pokrmom v Malajzii, Thajsku, Vietname a Indonézii. Niektoré plody môžu dorastať do dĺžky 30 cm s hmotnosťou až 5 kilogramov. Ide o jedno z najväčších ovocí na svete. V závislosti od druhu je plod podlhovastý až guľatý a ukrýva v sebe červenohnedé semená. Jedlá dužina plodu má na svedomí ostrý a taký charakteristický zápach durianu, ktorý je cítiť na metre ďaleko. Kvôli intenzívnemu puchu je v juhovýchodnej  Ázii zakázaný v niektorých hoteloch, nesmiete  si ho vziať do verejnej hromadnej dopravy, taxíka, lietadla, alebo  ho viesť v zapožičanom aute.

Ako sa zbaviť zápachu durianu?

Rady na zbavenie sa zápachu durianu z rúk a úst sú prinajmenšom veľmi úsmevné. Na vodu a mydlo zabudnite. Prekvapivo zničíte zápach tým, keď do škrupiny plodu nalejete vodu a v nej si umyjete ruky. Zdá sa to ako irónia? Tak to na odstránenie pachu z úst už nemáme slov… Vodu v škrupine totiž osolíte a potom vypijete. Zdá sa  vám to zvláštne?  Ale to je vraj jediný zaručený spôsob, ktorý naozaj funguje!

Nemiešať s alkoholom!

Kuchári durian využívajú k ochuteniu dezertov, najmä zmrzlín alebo aj mliečnych koktailov.   V Ázii si ho môžete dopriať aj ako hlavný chod s opraženou cibuľou a chilli papričkami s ryžou. Vhodný je tiež do polievok. Toto ovocie obsahuje veľké množstvo vitamínu C, významný je i obsah životne dôležitých aminokyselín tryptofánu,riboflavínu a niacínu. Znižuje horúčku, môže byť využívaný k liečbe kožných problémov a dokonca je považovaný za afrodiziakum. Na čo by ste si však mali dávať pozor, je miešanie durianu s alkoholom. Durian totiž obsahuje enzým, ktorý bráni ľudskému telu v jeho odbúravaní.

Tip na záver
Ako si durian správne vychutnať?

Nájsť  ten správny a chutný durian nie je až také jednoduché. Mal by byť na povrchu svetlohnedý a s občasnými trhlinkami. Nezrelý durian od toho zrelého rozoznáte jednoducho, necítiť ho. Dôležité je ním zatriasť, aby sme  zistili, či sa  semená uvoľnili a či  je zrelý. Keď vyberiete nesprávne, nezúfajte, durian je tiež možné nechať dozrieť, a to najlepšie na čerstvom vzduchu

Na záver prinášame malý tip,  ako durian správne otvoriť. Pomocou noža nájdite na jeho povrchu mäkké miesto a pozdĺžne zakrojte. Pod škrupinou sa skrýva múčnatá hmota, ktorá obaľuje semená, tie sú  jedlou časťou plodu.

Hortim
Hortim 17. 02. 2020

Čítajte tiež

Mohlo by vás zaujímať