Španielske gazpacho
Recept

Španielske gazpacho

Milovníci polievok pozor!

Milovníci polievok pozor! Svoj obľúbený pokrm si nemusíte odopierať  ani v horúcom lete. S nami si môžete  pripraviť studenú polievku gazpacho. Je zdravá, zasýti a čo viac, príjemne vás v letnej  horúčave osvieži.

Táto stálica španielskej kuchyne sa v každom kúte tejto zeme pripravuje trochu inak. Hlavné ingrediencie však zostávajú rovnaké. Základom sú čerstvé a zrelé paradajky. Dobrou správou pre neskúseného kuchára je, že nebude potrebovať sporák a príprava je natoľko jednoduchá, že si s ňou poradí naozaj každý.

Tento pokrm má dokonca aj svoj medzinárodný deň, ktorý si pripomíname 25. novembra. Určenie tohto dátumu  má na svedomí epizóda slávneho britského seriálu Červený trpaslík Ja na druhú, v  ktorom bola polievka gazpacho,  resp. fakt, že sa servíruje studená, príčinou znemožnenia jednej z postáv – Arnolda Rimmera. Stalo sa mu to práve 25. novembra[1]. Teraz už ale dosť rečí  a poďme sa pozrieť na prípravu tejto slávnej polievky.

[1] Zdroj: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Gazpacho [online]. c2018 [citováno 16. 05. 2018]. Dostupný z WWW: <https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Gazpacho&oldid=16048663>

Pre túto pochúťku si nachystajte nasledujúce ingrediencie:

Ingrediencie

  • 4 šálky paradajkovej šťavy
  • 1 nadrobno nakrájaná cibuľa
  • 1zelená paprika zbavená zrniečok a nakrájaná nadrobno
  • 1 nadrobno nakrájaná a olúpaná uhorka
  • 2 šálky nadrobno olúpaných a nakrájaných paradajok
  • 1 strúžik cesnaku
  • 3 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 mladé nadrobno nakrájané cibuľky
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 1 čajová lyžička sušeného estragónu
  • 1 čajová lyžička sušenej bazalky
  • ¼  šálky nakrájanej čerstvej  bazalky
  • 1 čajová lyžička práškového cukru
  • na dochutenie soľ a čierne korenie

Postup prípravy 

A postup? Ten je veľmi jednoduchý a rýchly. Do mixéru vložte všetky vopred nachystané ingrediencie a mixujte dohladka. Podľa chuti pridajte soľ, čierne korenie a a cukor. Takto pripravenú zmes dajte aspoň na 2 hodiny do chladničky poriadne vychladiť. Potom môžete servírovať.

Pre ešte chladivejší efekt odporúčame: pridajte malú feferónku. Pálivosť v našom tele vyvolá potenie a potením sa vlastne telo ešte viac ochladzuje:).

Hortim
Hortim 15. 03. 2020

Čítajte tiež

Mohlo by vás zaujímať