Áno, leto je stále tu a nechceme se ho ešte vzdať, rovnako ako vonkajšieho stolovania. Snáď s nami súhlasíte, že každé pohostenie chutí o niečo lepšie, keď si ho vychutnáme na čerstvom vzduchu. Neodmysliteľnou súčasťou väčšiny piknikov a grilovania sú šaláty. V lete sme radšej aj vonku ako v kuchyni, a preto sú šaláty vynikajúcou voľbou k príprave pohostenia. Ich príprava je jednoduchá a rýchla. Určite ste ich už skúsili nespočetne, ale šaláty sú kúzelné tým, že ich kombinácie chutí neberú konca. Máme pre vás azda nové a nevyskúšané recepty. Poďte ich skúsiť! Nebudete ľutovať!
Cestovinový ovocný šalát
Už ste určite ochutnali ovocný šalát, určite i cestovinový, ale spojenie cestovín a ovocia?
Ingrediencie
- 1 balíček Rotini cestovín
- 1 hrnček krájaných jahôd
- 1 hrnček mandarínok
- 1 hrnček červeného hrozna bez kôstok, nakrájaného na polovicu
- 1 kiwi nakrájané na kocky
- ½ čerstvej broskyne nakrájanej na kostičky
- Zálievka: 1 hrnček vanilkového jogurtu, 2 lyžice majonézy, 1 lyžička medu
Postup prípravy
Začnite varením cestovín podľa pokynov na obale. Po uvarení cestoviny opláchnite a vložte do veľkej misy a nechajte zhruba 15 minút ochladiť v chladničke. Zatiaľ čo sa cestoviny chladia pripravte si zálievku. V malej miske rozšľahajte jogurt, majonézu a med. Po vychladnutí cestovín pridajte do misy zvyšné ovocné ingrediencie a zálievku. Šalát je jednoduchý, osviežujúci a ideálny pre každý letný piknik, alebo akúkoľvek inú udalosť.
Brokolicový šalát
Zoznámte sa s lahodným brokolicovým šalátom s ľahko krémovou zálievkou. Je svieži, zdravý a len sa za ním zapráši.
Ingrediencie
- 450 g brokolice
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 3 lyžice majonézy
- 1 ½ lyžice jablčného octu
- 2 lyžice Dijonskej horčice
- 1 lyžička javorového sirupu alebo medu
- 1 strúčik drveného cesnaku
- štipka soli
- 1/3 šálky nakrájanej červenej cibule
- 1/3 šálky sušených brusníc
- ½ šálky mandlí
- ½ šálky tekvicových semienok
- 1 lyžica sójovej omáčky
- ½ lyžičky javorového sirupu
- ¼ lyžičky mletej papriky
Postup prípravy
Predhrejte si rúru na 180 °C. Brokolicu nasekajte na drobné kúsky. Vo veľkej mise rozmiešajte olivový olej, majonézu, jablčný ocot, horčicu, javorový sirup, cesnak a soľ. Do zmesi pridajte brokolicu, cibuľu a brusnice. Pripravte si plech vyplnený papierom na pečenie a umiestnite naň mandle, tekvicové semienka a premiešajte so sójovou omáčkou, javorovým sirupom a mletou paprikou. Všetko rozprestrite do tenkej vrstvy a pečte zhruba 10-15 minút, dokiaľ nebudú mandle zlatohnedé. Vytiahnite z rúry a nechajte vychladnúť po dobu 5 minút. Zmes zamiešajte do šalátu a ochuťte soľou.
Šalát s kuskusom a paradajkami
Tento recept z kuskusu a surovými a pečenými cherry paradajkami, syrom feta, cícerom a bylinkami si zamilujete.
Ingrediencie
- 4 šálky cherry paradajok(polovica na pečenie, polovica surová)
- extra panenský olej
- 1 šálka kuskusu
- 1 ½ šálky vareného cícera
- ¼ lyžičky mletej papriky
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 strúčik drveného cesnaku
- ¼ šálky čerstvej bazalky
- štipka tymiánu
- 2 perzské uhorky nakrájané na tenké plátky
- 1/3 šálky syru feta
- Soľ a mleté čierne korenie
Postup prípravy
Ako prvý krok si opečte polovicu paradajok pri teplote 150 °C. Cherry paradajky rozrežte na polovicu, pokapte olivovým olejom a posypte soľou, korením a nakrájanou stranou položte na plech na pečenie. Pečte 60 až 90 minút (čas pečenia závisí na veľkosti a šťavnatosti paradajok) dokiaľ nezhnednú okolo okrajov. Vyberte z rúry a dajte bokom. Kuskus varte podľa pokynov na obale do al dente, asi 9 minút. Nechajte vychladnúť. Zvýšte teplotu rúry na 200 °C. Cícer vložte na plech vyložený papierom na pečenie a pokapte olivovým olejom a trochu osoľte a okoreňte. Pečte približne 20 minút do chrumkava. Vyberte z rúry a premiešajte s mletou paprikou. Vo veľkej mise zmiešajte 1 lyžicu olivového oleja, citrónovú šťavu, cesnak, tymián, soľ a štipku mletej papriky. Pridajte vychladený kuskus a premiešajte. Nakrájajte zvyšné surové paradajky na polovicu a pridajte ich do misy s pečenými paradajkami, cícerom, bazalkou, uhorkami a syrom feta. Polejte kvapkou olivového oleja a máte hotovo?.