Šaláty, o ktorých ste nemali ani tušenie!
Recept

Šaláty, o ktorých ste nemali ani tušenie!

Nápady na šaláty neobvyklých kombinácií

Áno, leto je stále tu a nechceme se ho ešte vzdať, rovnako ako vonkajšieho stolovania. Snáď s nami súhlasíte, že každé pohostenie chutí o niečo lepšie, keď si ho vychutnáme na čerstvom vzduchu. Neodmysliteľnou súčasťou väčšiny piknikov a grilovania sú šaláty. V lete sme radšej aj vonku ako v kuchyni, a preto sú šaláty vynikajúcou voľbou k príprave pohostenia. Ich príprava je jednoduchá a rýchla. Určite ste ich už skúsili nespočetne, ale šaláty sú kúzelné tým, že ich kombinácie chutí neberú konca. Máme pre vás azda nové a nevyskúšané recepty. Poďte ich skúsiť! Nebudete ľutovať!

Cestovinový ovocný šalát

Už ste určite ochutnali ovocný šalát, určite i cestovinový, ale spojenie cestovín a ovocia?

Ingrediencie

  • 1 balíček Rotini cestovín
  • 1 hrnček krájaných jahôd
  • 1 hrnček mandarínok
  • 1 hrnček červeného hrozna bez kôstok, nakrájaného na polovicu
  • 1 kiwi nakrájané na kocky
  • ½ čerstvej broskyne nakrájanej na kostičky
  • Zálievka: 1 hrnček vanilkového jogurtu, 2 lyžice majonézy, 1 lyžička medu

Postup prípravy

Začnite varením cestovín podľa pokynov na obale. Po uvarení cestoviny opláchnite a vložte do veľkej misy a nechajte zhruba 15 minút ochladiť v chladničke. Zatiaľ čo sa cestoviny chladia pripravte si zálievku. V malej miske rozšľahajte jogurt, majonézu a med. Po vychladnutí cestovín pridajte do misy zvyšné ovocné ingrediencie a zálievku. Šalát je jednoduchý, osviežujúci a ideálny pre každý letný piknik, alebo akúkoľvek inú udalosť.

Brokolicový šalát

Zoznámte sa s lahodným brokolicovým šalátom s ľahko krémovou zálievkou. Je svieži, zdravý a len sa za ním zapráši.

Ingrediencie

  • 450 g brokolice
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 3 lyžice majonézy
  • 1 ½ lyžice jablčného octu
  • 2 lyžice Dijonskej horčice
  • 1 lyžička javorového sirupu alebo medu
  • 1 strúčik drveného cesnaku
  • štipka soli
  • 1/3 šálky nakrájanej červenej cibule
  • 1/3 šálky sušených brusníc
  • ½ šálky mandlí
  • ½ šálky tekvicových semienok
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • ½ lyžičky javorového sirupu
  • ¼ lyžičky mletej papriky

Postup prípravy

Predhrejte si rúru na 180 °C. Brokolicu nasekajte na drobné kúsky. Vo veľkej mise rozmiešajte olivový olej, majonézu, jablčný ocot, horčicu, javorový sirup, cesnak a soľ. Do zmesi pridajte brokolicu, cibuľu a brusnice. Pripravte si plech vyplnený papierom na pečenie a umiestnite naň mandle, tekvicové semienka a premiešajte so sójovou omáčkou, javorovým sirupom a mletou paprikou. Všetko rozprestrite do tenkej vrstvy a pečte zhruba 10-15 minút, dokiaľ nebudú mandle zlatohnedé. Vytiahnite z rúry a nechajte vychladnúť po dobu 5 minút. Zmes zamiešajte do šalátu a ochuťte soľou.

Šalát s kuskusom a paradajkami

Tento recept z kuskusu a surovými a pečenými cherry paradajkami, syrom feta, cícerom a bylinkami si zamilujete.

Ingrediencie

  • 4 šálky cherry paradajok(polovica na pečenie,  polovica surová)
  • extra panenský olej
  • 1 šálka kuskusu
  • 1 ½ šálky vareného cícera
  • ¼ lyžičky mletej papriky
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 strúčik drveného cesnaku
  • ¼ šálky čerstvej bazalky
  • štipka tymiánu
  • 2 perzské uhorky nakrájané na tenké plátky
  • 1/3 šálky syru feta
  • Soľ a mleté čierne korenie

Postup prípravy

Ako prvý krok si opečte polovicu paradajok pri teplote 150 °C. Cherry paradajky rozrežte na polovicu, pokapte olivovým olejom a posypte soľou, korením a nakrájanou stranou položte na plech na pečenie. Pečte 60 až 90 minút (čas pečenia závisí na veľkosti a šťavnatosti paradajok) dokiaľ nezhnednú okolo okrajov. Vyberte z rúry a dajte bokom. Kuskus varte podľa pokynov na obale do al dente, asi 9 minút. Nechajte vychladnúť. Zvýšte teplotu rúry na 200 °C. Cícer vložte na plech vyložený papierom na pečenie a pokapte olivovým olejom a trochu osoľte a okoreňte. Pečte približne 20 minút do chrumkava. Vyberte z rúry a premiešajte s mletou paprikou. Vo veľkej mise zmiešajte 1 lyžicu olivového oleja, citrónovú šťavu, cesnak, tymián, soľ a štipku mletej papriky. Pridajte vychladený kuskus a premiešajte. Nakrájajte zvyšné surové paradajky na polovicu a pridajte ich do misy s pečenými paradajkami, cícerom, bazalkou, uhorkami a syrom feta. Polejte kvapkou olivového oleja a máte hotovo?.

Hortim
Hortim 15. 03. 2020

Čítajte tiež

Mohlo by vás zaujímať