Recepty pre zdravý štart do nového roku
Recept

Recepty pre zdravý štart do nového roku

Vyskúšajte s nami januárové recepty pre zdravý štart do nového roku.

Január: Známy mesiac novoročných predsavzatí je za nami. V januári sú u väčšiny ľudí zdravé jedlá na prvom mieste zoznamu priorít, veríme však, že od zdravého stravovania neupustíte ani v nasledujúcich mesiacoch. Vyskúšajte tieto veľmi chutné a zároveň zdravé recepty.

Kurča pečené na jablkách

Zahriať sa teplým jablčným muštom je to, čo vám v týchto zimných mesiacoch urobí dobre. Tento recept neobsahuje „len“ príchuť jablčného muštu, ale tiež výborného kurčata, dijonskej horčice a rozmarínu.

Ingrediencie

  • 8 ks kuracích stehien
  • 4 lyžičky extra panenského oleja
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky korenia
  • ½ šálky čerstvého jablčného muštu
  • 2 lyžičky Dijonskej horčice
  • 3 stredne veľké jablká nakrájané na plátky
  • 2 lyžičky nakrájaného čerstvého rozmarínu

Postup prípravy

  1. Zohrejte 2 čajové lyžičky oleja vo veľkej panvici pri stredne vysokej teplote. Kúsky kurčata osoľte ½ lyžičkou soli a pridajte ¼ lyžičky korenia. Akonáhle je olej horúci, pridajte mäso na panvicu. Nechajte variť zhruba 4 minúty, potom prevráťte a pokračujte, kým sa mäso nevarí a nedosiahne vnútornej teploty 160°C, približne ďalšie 3-4 minúty. Vyberte ho na tanier a prikryte fóliou, aby bolo mäso stále v teple.
  2. V malej miske premiešajte jablčný mušt a horčicu. Papierovou utierkou starostlivo otrite panvicu a pridajte 2 čajové lyžičky olivového oleja. Akonáhle je olej horúci, pridajte plátky jabĺk, ½ lyžičky soli, ¼ lyžičky korenia a rozmarín. Nechajte na panvici zhruba 5 minút. Vráťte kurča na panvicu a celé ho polejte jablkovou zmesou. Nechajte variť ďalších 5 minút, kým sa tekutina nevyvarí na polovicu.
  3. Podávajte teplé, posypané nasekaným rozmarínom.
Kurča pečené na jablkách

Thajské červené karí so zeleninou

Thajské červené karí je ideálne pre chladné dni. Je plné zeleniny a nemusíte byť teda v jeho konzumácii hanbliví.

Ingrediencie

  • 1 hrnček hnedej jazmínovej ryže
  • 1 lyžica kokosového alebo olivového oleja
  • 1 malá nakrájaná cibuľa
  • štipka soli
  • 1 lyžica jemne nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 2 strúčiky lisovaného cesnaku
  • 1 červená paprika nakrájaná na prúžky
  • 1 žltá alebo zelená paprika nakrájaná na prúžky
  • 3 mrkva nakrájaná na diagonálne plátky
  • 2 polievkové lyžice thajskej červenej karí pasty
  • 400 ml kokosového mlieka
  • ½ šálky vody
  • 1 ½ šálky kapusty nakrájanej na tenké plátky
  • 1 ½ lyžičky kokosového alebo hnedého cukru
  • 1 polievková lyžica sójovej omáčky
  • 2 lyžičky čerstvej limetkovej šťavy
  • hrsť nasekanej čerstvej bazalky alebo koriandru na dozdobenie

Postup prípravy

  1. Najprv priveďte k varu veľký hrniec s vodou, pridajte opláchnutú ryžu a varte zhruba 30 minút. Potom odlejte prebytočnú vodu a vráťte ryžu do hrnca a nechajte odpočívať minimálne po dobu 10 minút. Potom ryžu ochuťte soľou.
  2. Zohrejte veľkú hlbokú panvicu na miernom ohni, až bude horúca, pridajte olej, cibuľu a osoľte. Nechajte cibuľu na panvici 5 minút, pridajte zázvor a cesnak a nechajte za stáleho miešania povariť zhruba pol minúty.
  3. Pridajte papriku a mrkvu, za občasného miešania varte 3 až 5 minút. Potom pridajte karí pastu a varte ďalšie 2 minúty.
  4. Do panvice prilejte kokosové mlieko, vodu a pridajte kapustu a cukor. Všetko dobre premiešajte. Znížte teplotu a varte, kým zelenina nezmäkne, asi 5 až 10 minút.
  5. Dajte hrniec stranou a pridajte sójovú omáčku a limetkovú šťavu.
  6. Karí ozdobte nakrájaným koriandrom a bazalkou a dajte sa do jedla. Prajeme dobrú chuť.
Thajské červené karí so zeleninou
Hortim
Hortim 15. 03. 2020

Čítajte tiež

Mohlo by vás zaujímať