Január: Známy mesiac novoročných predsavzatí je za nami. V januári sú u väčšiny ľudí zdravé jedlá na prvom mieste zoznamu priorít, veríme však, že od zdravého stravovania neupustíte ani v nasledujúcich mesiacoch. Vyskúšajte tieto veľmi chutné a zároveň zdravé recepty.
Kurča pečené na jablkách
Zahriať sa teplým jablčným muštom je to, čo vám v týchto zimných mesiacoch urobí dobre. Tento recept neobsahuje „len“ príchuť jablčného muštu, ale tiež výborného kurčata, dijonskej horčice a rozmarínu.
Ingrediencie
- 8 ks kuracích stehien
- 4 lyžičky extra panenského oleja
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky korenia
- ½ šálky čerstvého jablčného muštu
- 2 lyžičky Dijonskej horčice
- 3 stredne veľké jablká nakrájané na plátky
- 2 lyžičky nakrájaného čerstvého rozmarínu
Postup prípravy
- Zohrejte 2 čajové lyžičky oleja vo veľkej panvici pri stredne vysokej teplote. Kúsky kurčata osoľte ½ lyžičkou soli a pridajte ¼ lyžičky korenia. Akonáhle je olej horúci, pridajte mäso na panvicu. Nechajte variť zhruba 4 minúty, potom prevráťte a pokračujte, kým sa mäso nevarí a nedosiahne vnútornej teploty 160°C, približne ďalšie 3-4 minúty. Vyberte ho na tanier a prikryte fóliou, aby bolo mäso stále v teple.
- V malej miske premiešajte jablčný mušt a horčicu. Papierovou utierkou starostlivo otrite panvicu a pridajte 2 čajové lyžičky olivového oleja. Akonáhle je olej horúci, pridajte plátky jabĺk, ½ lyžičky soli, ¼ lyžičky korenia a rozmarín. Nechajte na panvici zhruba 5 minút. Vráťte kurča na panvicu a celé ho polejte jablkovou zmesou. Nechajte variť ďalších 5 minút, kým sa tekutina nevyvarí na polovicu.
- Podávajte teplé, posypané nasekaným rozmarínom.
Thajské červené karí so zeleninou
Thajské červené karí je ideálne pre chladné dni. Je plné zeleniny a nemusíte byť teda v jeho konzumácii hanbliví.
Ingrediencie
- 1 hrnček hnedej jazmínovej ryže
- 1 lyžica kokosového alebo olivového oleja
- 1 malá nakrájaná cibuľa
- štipka soli
- 1 lyžica jemne nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 2 strúčiky lisovaného cesnaku
- 1 červená paprika nakrájaná na prúžky
- 1 žltá alebo zelená paprika nakrájaná na prúžky
- 3 mrkva nakrájaná na diagonálne plátky
- 2 polievkové lyžice thajskej červenej karí pasty
- 400 ml kokosového mlieka
- ½ šálky vody
- 1 ½ šálky kapusty nakrájanej na tenké plátky
- 1 ½ lyžičky kokosového alebo hnedého cukru
- 1 polievková lyžica sójovej omáčky
- 2 lyžičky čerstvej limetkovej šťavy
- hrsť nasekanej čerstvej bazalky alebo koriandru na dozdobenie
Postup prípravy
- Najprv priveďte k varu veľký hrniec s vodou, pridajte opláchnutú ryžu a varte zhruba 30 minút. Potom odlejte prebytočnú vodu a vráťte ryžu do hrnca a nechajte odpočívať minimálne po dobu 10 minút. Potom ryžu ochuťte soľou.
- Zohrejte veľkú hlbokú panvicu na miernom ohni, až bude horúca, pridajte olej, cibuľu a osoľte. Nechajte cibuľu na panvici 5 minút, pridajte zázvor a cesnak a nechajte za stáleho miešania povariť zhruba pol minúty.
- Pridajte papriku a mrkvu, za občasného miešania varte 3 až 5 minút. Potom pridajte karí pastu a varte ďalšie 2 minúty.
- Do panvice prilejte kokosové mlieko, vodu a pridajte kapustu a cukor. Všetko dobre premiešajte. Znížte teplotu a varte, kým zelenina nezmäkne, asi 5 až 10 minút.
- Dajte hrniec stranou a pridajte sójovú omáčku a limetkovú šťavu.
- Karí ozdobte nakrájaným koriandrom a bazalkou a dajte sa do jedla. Prajeme dobrú chuť.