Rebarbora – nebezpečná a zdravá zároveň
Zaujímavosť

Rebarbora – nebezpečná a zdravá zároveň

5 zaujímavostí o rebarbore.

Tiež sa vám pri pomyslení na túto zeleninu vybaví neodolateľný jemne kyslastý rebarborový koláč s posýpkou? A vo sne by vás ani nenapadlo, že by mohla byť rebarbora jedovatá? Čože? Rebarbora je zelenina? Mysleli ste si, že je to ovocie? Všetko si objasníme v našom článku. Tak poďme na to?.

1. Nebezpečná rebarbora

V rebarbore, konkrétne v jej listoch, nájdeme kyselinu šťaveľovú, ktorá je pri vysokom množstve toxická pre naše obličky. Smrteľná dávka je asi 25 gramov, čo by znamenalo pochutnať si na 5 kg podlhovastých červenkastých stoniek. Avšak príznaky otravy môžete mať aj pri nižších dávkach. Ľudia, ktorí majú problémy s obličkami alebo ťažkosti s močovým mechúrom by nemali tejto do ružova sfarbenej pochúťke holdovať. Tí, ktorí majú akokoľvek poškodené obličky, by rebarboru nemali jesť vôbec.

2. Ovocie alebo zelenina?

Spor o to, či je rebarbora ovocie alebo zelenina sa viedol v 50. rokoch 20. storočia v Amerike. Rozhodnutie po dlhom konflikte padlo v roku 1947, kedy bolo vyhlásené, že rebarbora je ovocie. Dôvodom bolo, že sa využíva iba v dezertoch. Dnes ale vieme, že napriek tomu, že ju využívame ako ovocie, z botanického hľadiska ide o zeleninu.

Vždy sa pozerajte na stonku. Na farbe záleží!

3. Na farbe záleží

Vždy sa pozerajte na stonku. Na jej farbe záleží. Čím je tmavšia, tým bude rebarbora sladšia, jemnejšia a tým viac sa bude hodiť do vášho rebarborového dezertu. Avšak ani zelená vrchná časť nie je na zahodenie a môžete ju využiť do sorbetu alebo granity. 

4. Skôr nebola len na jedenie

S rebarborou sa obchoduje už od 16. storočia a bola využívaná najmä pre svoje liečebné účinky. Približne od 19. storočia získala na popularite ako výživná potravina. Ľudia ju však začali postupne používať napríklad aj na farbenie vajec alebo dokonca aj vlasov. Ak chcete vlasy zafarbiť, bez chemických prípravkov to nejde, ale pokiaľ chcete vašu blond farbu zosvetliť o jeden tón či dva, ideálnym pomocníkom je popri citróne, harmančeku a mede aj rebarbora.

Rebarborový koláč

5. Toľko výhod pre zdravie

Vedeli ste, že táto karmínová zelenina má nízky obsah cholesterolu a sodíka, čistí naše telo a ponúka veľmi dobrý zdroj vlákniny? Áno, ešte naviac vám dodá vitamín C a K, vápnik, draslík a ďalšie výživné látky.

Tip na záver
Blondínky pozor: ako zvýrazniť farbu vašich vlasov pomocou rebarbory?

Prášok zo sušeného koreňa rebarbory dokáže vaše blond vlasy zosvetliť, dávajte však pozor – niekedy aj do nežiadúcej žltej farby. Je potreba to najprv vyskúšať. Lyžicu mletého koreňa približne hodinu povarte v litri vody a nechajte vychladnúť. Potom pridajte šťavu z jedného citróna a lyžičku kvalitného oleja. Všetko premiešajte a nalejte na vlasy. Na koniec ich opláchnite hrnkom vody s lyžičkou jedlej sódy.

Hortim
Hortim 16. 04. 2020

Čítajte tiež

Mohlo by vás zaujímať