Prenesieme sa na chvíľku na pobrežie francúzskeho Nice a pripravíme si ich tradičnú zeleninovú pochúťku ratatouille. K základným ingredienciám patria paradajky, cesnak, cibuľa, cukety, baklažán, paprika, uhorky a korenie ( najmä bazalka, majoránka a tymián ). Na ratatouille je skvelé, že nemusíte, čo sa týka zeleniny, byť striktní a môžete použiť aj inú zeleninu. Na túto super zdravú večeru či obed existuje niekoľko receptov, my sme vybrali ten od známeho kuchára Jamieho Oliviera.
Ingrediencie
- 2 červené cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 baklažány
- 3 cukety
- 3 červené alebo žlté papriky
- 6 zrelých paradajok
- ½ zväzku čerstvej bazalky (15 g)
- olivový olej
- pár vetvičiek čerstvého tymiánu
- 1 plechovka krájaných paradajok ( 400g )
- 1 lyžica balzamikového octu
- ½ citrónu
Postup prípravy
- Skôr než začnete, pripravte si jednotlivé ingrediencie. Olúpte cibuľu a nakrájajte ju na mesiačiky ( cibuľu pokrájajte na polovice a tie na 4 – 5 kúskov ), potom olúpte a nakrájajte najemno cesnak, baklažány, cukety a papriky nakrájajte na zhruba 2,5 cm kúsky, paradajky nakrájajte nahrubo.
- Na veľkej panvici alebo v hrnci zohrejte 2 lyžice oleja a pridajte baklažány, cukety, paradajky a papriky. Restujte asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Do druhej panvice dajte cibuľu, cesnak, bazalku, tymián, pokvapkajte olejom, opražte dozlata asi 10 – 15 minút.
- Do takto pripravenej zmesi pridajte zmäknutú zeleninu, vmiešajte konzervu paradajok, balzamiko, štipku soli a čierneho korenia.
- Všetko dobre premiešajte, paradajky podrvte zadnou časťou lyžice o hrniec, prikryte a duste na miernom ohni 30 až 35 minút.
- Na záver dochuťte jemne postrúhanou citrónovou kôrou, ak treba dosoľte a okoreňte.
- Podávajte s chlebom.
Už názov napovedá, že tento tradičný zeleninový pokrm je francúzskeho pôvodu. Pripravuje sa najmä v okolí mesta Nice a dodnes je neoddeliteľnou súčasťou regiónu Provence. Názov pochádza z okcitánskeho ( románsky jazyk, používaný na juhu Francúzska ) „ ratatolha“, čo znamená zmiešaný pokrm. Názov ratatouille sa celosvetovo preslávil vďaka animovanému filmu, ktorý v roku 2007 natočila spoločnosť Pixar. Vraj jeho tvorcovia oslavovali úspech filmu Hľadá sa Nemo v parížskej reštaurácii Taillevent a pochutnávali si na ratatouille, producent Brad Lewis bol natoľko očarený tunajšou atmosférou, že sa rozhodol o podobnom podniku urobiť film.