Ovocie farby fialky: extra chuť a výnimočné zdravotné účinky
Zaujímavosť

Ovocie farby fialky: extra chuť a výnimočné zdravotné účinky

Acai berry a ďalšie čarovné plody

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo je niektoré ovocie červené, modré alebo napríklad žlté? Vôbec to nie je len preto, aby lahodilo nášmu oku. Každá farba má nejaký účel. V našom článku sa dozviete o pôsobení fialovo sfarbeného ovocia.

Fialová farba je znakom bezprostrednosti a sviežosti

Fialová je dobrá, už je to tak!

Fialová je farbou inšpirácie, pôsobí pri nedostatku životnej energie a odstraňuje negatívnu  náladu. Je znakom bezprostrednosti a sviežosti. Fialové ovocie znamená vysoké množstvo antioxidantov podporujúcich zdravie.

Za fialovú a modrú farbu sú zodpovedné antokyány (zvané tiež flavonoidy), ktoré zaisťujú antioxidačné účinky, zlepšujú náš zrak, majú protizápalové účinky a pôsobia na cievy. Podobne ako červené ovocie, prispievajú k lepšiemu prekrveniu, spevňujú cievne steny a podporujú trávenie. Antokyány môžu byť prospešné pri liečbe rakoviny, srdcových a bakteriálnych chorôb. Antioxidanty a fotochemikálie fialového ovocia pomáhajú proti starnutiu a ochraňujú pamäť. Pôsobia tiež preventívne proti mozgovej mŕtvici, infarktu a cukrovke.

Acai berry pôsobí ako prírodný stimulant

Acai Berry

Kúzelné plody acai tropickej palmy Kapustoň brazílsky ( euterpe oleracea ), v sebe ukrývajú mnohé pre nás užitočné účinky na naše zdravie. Plody acai prečisťujú telo a uvoľňujú z neho voľné radikály. Hojné antioxidanty podporujú správne fungovanie obehovej sústavy. Pozitívne ovplyvňujú funkciu srdca, znižujú cholesterol v krvi, uvoľňujú upchaté cievy a celkovo pozitívne pôsobia na krvný obeh. Aminokyseliny spomaľujú účinky starnutia a v spojení s antioxidantmi vytvárajú omladzujúcu bombu, ktorá vyhládza pokožku a spomaľuje tvorbu vrások. Acai pôsobí ako prírodný stimulant, ktorý nás nabije energiou , s ktorou vydržíme dlhšie a intenzívnejšie cvičiť. Okrem týchto účinkov majú plody tiež vplyv na našu tráviacu sústavu vďaka vysokému množstvu vlákniny. Acai podporuje aj imunitný systém. Vitamín C spolu s kyselinou ellagovou poskytuje základ pre zdravé telo a obranyschopnosť organizmu.

Figy

Chutia ako sladký dezert, ale aj tak pomáhajú spaľovať tukové vankúšiky. Ak patríte k milovníkom fíg, máte po starosti čo sa týka nadbytočných kíl, vysokého cholesterolu, vysokého tlaku, nemusíte sa báť problémov so srdcom a kosťami. Obsahujú rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu, dodávajú dostatočný prísun draslíku, ktorý pomáha predchádzať kardiovaskulárnym chorobám. Nájdete v nich tiež vitamín B6, železo, horčík a mangán. Vďaka vysokému obsahu fruktózy sú zdravým zdrojom energie.

Slivky

Slivky sú obľúbené ovocie pozdného leta, ktoré si väčšina z nás vie predstaviť najmä na slivkovom koláči alebo v slivkových guliach. Okrem sladkej chuti a bohatého využitia v kuchyni, majú blahodárne účinky aj na naše telo. Obsahujú celú škálu minerálnych látok ako vápnik, horčík, fosfor, draslík. Sú tiež bohaté na vlákninu a organické kyseliny. Sú skvelým pomocníkom v boji s reumatizmom, dnou, chorobami pečene a krvného obehu. Pomáhajú tiež chrániť srdce, cievy, znižujú hladinu cholesterolu.

Fialové ovocie nielen lahodí oku a výborne chutí, ale vám pomôže dobre sa cítiť a pomáha nášmu zdraviu.

Aj zelenina môže byť fialová. Napríklad fialové batáty. Pozrite si náš ďalší článok.

Hortim
Hortim 25. 06. 2020

Čítajte tiež

Mohlo by vás zaujímať