Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo je niektoré ovocie červené, modré alebo napríklad žlté? Vôbec to nie je len preto, aby lahodilo nášmu oku. Každá farba má nejaký účel. V našom článku sa dozviete o pôsobení fialovo sfarbeného ovocia.
Fialová farba je znakom bezprostrednosti a sviežosti
Fialová je dobrá, už je to tak!
Fialová je farbou inšpirácie, pôsobí pri nedostatku životnej energie a odstraňuje negatívnu náladu. Je znakom bezprostrednosti a sviežosti. Fialové ovocie znamená vysoké množstvo antioxidantov podporujúcich zdravie.
Za fialovú a modrú farbu sú zodpovedné antokyány (zvané tiež flavonoidy), ktoré zaisťujú antioxidačné účinky, zlepšujú náš zrak, majú protizápalové účinky a pôsobia na cievy. Podobne ako červené ovocie, prispievajú k lepšiemu prekrveniu, spevňujú cievne steny a podporujú trávenie. Antokyány môžu byť prospešné pri liečbe rakoviny, srdcových a bakteriálnych chorôb. Antioxidanty a fotochemikálie fialového ovocia pomáhajú proti starnutiu a ochraňujú pamäť. Pôsobia tiež preventívne proti mozgovej mŕtvici, infarktu a cukrovke.
Acai berry pôsobí ako prírodný stimulant
Acai Berry
Kúzelné plody acai tropickej palmy Kapustoň brazílsky ( euterpe oleracea ), v sebe ukrývajú mnohé pre nás užitočné účinky na naše zdravie. Plody acai prečisťujú telo a uvoľňujú z neho voľné radikály. Hojné antioxidanty podporujú správne fungovanie obehovej sústavy. Pozitívne ovplyvňujú funkciu srdca, znižujú cholesterol v krvi, uvoľňujú upchaté cievy a celkovo pozitívne pôsobia na krvný obeh. Aminokyseliny spomaľujú účinky starnutia a v spojení s antioxidantmi vytvárajú omladzujúcu bombu, ktorá vyhládza pokožku a spomaľuje tvorbu vrások. Acai pôsobí ako prírodný stimulant, ktorý nás nabije energiou , s ktorou vydržíme dlhšie a intenzívnejšie cvičiť. Okrem týchto účinkov majú plody tiež vplyv na našu tráviacu sústavu vďaka vysokému množstvu vlákniny. Acai podporuje aj imunitný systém. Vitamín C spolu s kyselinou ellagovou poskytuje základ pre zdravé telo a obranyschopnosť organizmu.
Figy
Chutia ako sladký dezert, ale aj tak pomáhajú spaľovať tukové vankúšiky. Ak patríte k milovníkom fíg, máte po starosti čo sa týka nadbytočných kíl, vysokého cholesterolu, vysokého tlaku, nemusíte sa báť problémov so srdcom a kosťami. Obsahujú rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu, dodávajú dostatočný prísun draslíku, ktorý pomáha predchádzať kardiovaskulárnym chorobám. Nájdete v nich tiež vitamín B6, železo, horčík a mangán. Vďaka vysokému obsahu fruktózy sú zdravým zdrojom energie.
Slivky
Slivky sú obľúbené ovocie pozdného leta, ktoré si väčšina z nás vie predstaviť najmä na slivkovom koláči alebo v slivkových guliach. Okrem sladkej chuti a bohatého využitia v kuchyni, majú blahodárne účinky aj na naše telo. Obsahujú celú škálu minerálnych látok ako vápnik, horčík, fosfor, draslík. Sú tiež bohaté na vlákninu a organické kyseliny. Sú skvelým pomocníkom v boji s reumatizmom, dnou, chorobami pečene a krvného obehu. Pomáhajú tiež chrániť srdce, cievy, znižujú hladinu cholesterolu.
Fialové ovocie nielen lahodí oku a výborne chutí, ale vám pomôže dobre sa cítiť a pomáha nášmu zdraviu.
Aj zelenina môže byť fialová. Napríklad fialové batáty. Pozrite si náš ďalší článok.