Chystáte oslavu? Alebo si len chcete spríjemniť deň vynikajúcou tortou? Využite šťavnaté ovocie a chutnú zeleninu a môžete začať kúzliť priamo doma, vo vašej kuchyni.
Čokoládovo – repová symfónia
Zelenina je výborným spoločníkom pre chutnú tortu. Všetci už sme asi počuli o mrkvovej torte, ale čo takto siahnuť po inej zelenine, ako je karfiol, tekvica alebo repa. A práve úžasne zdravú repu využijeme v nasledujúcom recepte.
Ingrediencie
- 250 g varenej repy
- 200 g kvalitnej horkej čokolády (70 % kakaa)
- 200 g hladkej múky
- 200 g rozpusteného masla
- 100 g trstinového cukru
- 100 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
- Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte si guľatú formu na koláč (Ø 23 cm) a vymažte ju zmäknutým maslom.
- Do kuchynského mixéru vložte nasekanú a povarenú repu a vytvorte z nej pyré.
- Nakrájajte čokoládu na malé kúsky a pridajte do mixéru s repovým pyré.
- Do mixéru pridajte zvyšné ingrediencie.
- Zmes nalejte do pripravenej formy a ľahko vyrovnajte povrch.
- Pečte v predhriatej rúre cca 45–50 minút.
- Tortu nechajte vychladnúť a posypte cukrom.
Nahá jahodová torta
Nie je neodolateľná na pohľad, ale predovšetkým urobí dobre vašim chuťovým bunkám. Poďme na to! Kombinácia čerstvých jahôd so sladkým krémom čaká len na vás!
Ingrediencie
- 120 g masla
- 380 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 120 g kryštálového cukru
- 4 vajcia
- ½ čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 120 ml plnotučného mlieka
- trochu masla na panvicu
Krém:
- 450 g jahôd nakrájaných na plátky
- 120 g kryštálového cukru
- 1 lyžička želatíny
- 350 g plnotučnej smotany
Postup prípravy
- Predhrejte rúru na 180 °C. Guľatú formu vymažte maslom a posypte múkou.
- V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- V elektrickom mixéri rozšľahajte maslo a 120 g cukru, dokiaľ nebude zmes nadýchaná. Potom pridajte 2 vajcia, 2 žĺtky a vanilkový extrakt. Pri nízkych otáčkach pridajte postupne múku a mlieko. Takto pripravené cesto nalejte do formy a pečte zhruba 30–35 minút. Nechajte vychladnúť.
- Po vychladnutí pozdĺžne rozrežte tortu.
- Teraz prichádza čas na prípravu polevy: Vo veľkej mise zmiešajte na plátky nakrájané jahody a 60 g cukru. Nechajte ju zhruba 30 minút odležať.
- Do malého hrnca pridajte 2 polievkové lyžice studenej vody a pridajte želatínu, nechajte povariť, dokiaľ sa želatína nerozpustí.
- Pomocou mixéra rozšľahajte smotanu a zvyšok cukru. Postupne pridajte vychladnutú zmes želatíny.
- Polovicu nakrájaných jahôd poskladajte na spodnú vrstvu torty a pomažte ju polovicou krému. Zakryte druhou polovicou torty (odrezanou stranou dole). Navrch torty dajte zvyšný krém a ozdobte jahodami.
- Tortu nechajte vychladiť najmenej na 1 hodinu.
Ďalšie recepty na chutné dezerty nájdete napríklad tu.