Ste po vianočných sviatkoch plní cukroviniek, chlebíčkov, jednohubiek, a ešte je pred vami Silvester a vy máte zlý pocit z neustáleho prejedania? Nemusíte so zmenou začínať tradične 1. januára, ale vrhnúť sa na ňu už o deň skôr a pripraviť si pohostenie, ktoré hýri novými chuťami, je ľahké a tiež zdravé.
Batátový dip
Sladké zemiaky – batáty sú vynikajúcim zdrojom vitamínu A, ktorý je dôležitý pre náš zrak. V spojení s gréckym jogurtom, citrónovou šťavou a karamelizovanou cibuľkou máte zaistenú zdravú, a hlavne vynikajúcu pochúťku. Viac o prínosoch batátov nájdete zde.
Ingrediencie
- 450 g batátov nakrájaných na kostičky
- 1 lyžica masla alebo oleja
- 1 malá cibuľa nakrájaná na plátky
- ¼ šálky gréckeho jogurtu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička chilli
- soľ, čierne korenie a cukor
Postup prípravy
- Batáty uvarte v slanej vode, kým nie sú mäkké, približne 15 minút. Potom nechajte ochladiť na izbovú teplotu.
- Maslo alebo olej rozohrejte v širšej panvici, pridajte kolieska cibule a opekajte 10 minút pekne do zlatista. Vmiešajte trochu cukru a zahrievajte ďalších pár minút. Preložte do misy a nechajte vychladnúť.
- Zmiešajte zemiaky, karamelizovanú cibuľu, jogurt, citrónovú šťavu a chilli. Všetko poriadne rozmixujte, kým nie je zmes hladká.
- K dipu si dajte krekry, pita chlieb alebo Crudités.
Mušle svätého Jakuba v prošute
Nie je nič lepšie ako nízkokalorické predjedlá, ktoré sú zároveň aj chutné. Päť týchto mušlí zabalených v prošute má iba 148 kalórií.
Ingrediencie
- 1 šálka pomarančovej šťavy
- ¼ šálky balsamica
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry
- 5 plátkov prošuta
- 450 g mušlí svätého Jakuba
Postup prípravy
- Predhrejte rúru na 230 °C a vymažte plech olejom alebo použite papier na pečenie.
- Zmiešajte pomarančovú šťavu, balsamico a cukor v hrnci. Priveďte k varu a varte až vám vznikne sirupová zmes.
- Prošuto nakrájajte na plátky a obaľte nimi mušle a položte na plech. Pečte zhruba 5 minút a potrite pripravenou sirupovou zmesou a pečte ďalšie 2-3 minúty.
Kanapky z repy
Zahájte silvestrovskú párty s týmito jednoduchými vegetariánskymi kanapkami.
Ingrediencie
- 100 ml vinného octu
- 50 g práškového cukru
- 2 stredne veľké olúpané repy
- 150 g kozieho syru
- 1 citrón
- hrst jemne nasekanej petržlenovej vňate
- hrst opečených a nasekaných vlašských orechov
Postup prípravy
- Na menšiu panvicu dajte ocot, cukor, 100 ml vody a zohrejte, kým sa cukor nerozpustí.
- Ostrým nožom nakrájajte repu na veľmi tenké plátky, potom ich vložte do misy a zalejte horúcou vodou. Potom nechajte schladiť zhruba na 2 hodiny.
- Vložte kozí syr do misy a mažiarom rozdrvte do hladka. Vmiešajte citrónovú kôru a šťavu, petržlen, soľ a korenie.
- Plátky červenej repy naozaj dobre osušte kuchynskou utierkou do sucha. Plátky repy naplňte zmesou, pridajte trochu vlašských orechov a potom jemne preložte.
Crudités je výraz z francúzštiny, ktorým označujeme malé kúsky čerstvej zeleniny, väčšinou nakrájané na hranolky, ku ktorým sa podávajú rozne dipy a do nich sa zelenina namáča. Je to výborná návnada pre deti, aby jedli zeleninu. Crudités je farebné a lákavé už len na samotný pohľad!