Novoročné predsavzatia o deň skôr!
Recept

Novoročné predsavzatia o deň skôr!

Ľahké a zdravé chuťovky na silvestrovskú párty

Ste po vianočných sviatkoch plní cukroviniek, chlebíčkov, jednohubiek, a ešte je pred vami Silvester a vy máte zlý pocit z neustáleho prejedania? Nemusíte so zmenou začínať tradične 1. januára, ale vrhnúť sa na ňu už o deň skôr a pripraviť si pohostenie, ktoré hýri novými chuťami, je ľahké a tiež zdravé.

Batátový dip

Sladké zemiaky – batáty sú vynikajúcim zdrojom vitamínu A, ktorý je dôležitý pre náš zrak. V spojení s gréckym jogurtom, citrónovou šťavou a karamelizovanou cibuľkou máte zaistenú zdravú, a hlavne vynikajúcu pochúťku. Viac o prínosoch batátov nájdete  zde.

Ingrediencie

  • 450 g batátov nakrájaných na kostičky
  • 1 lyžica masla alebo oleja
  • 1 malá cibuľa nakrájaná na plátky
  • ¼ šálky gréckeho jogurtu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička chilli
  • soľ, čierne korenie a cukor

Postup prípravy

  1. Batáty uvarte v slanej vode, kým nie sú mäkké, približne 15 minút. Potom nechajte ochladiť na izbovú teplotu.
  2. Maslo alebo olej rozohrejte v širšej panvici, pridajte kolieska cibule a opekajte 10 minút pekne do zlatista. Vmiešajte trochu cukru a zahrievajte ďalších pár minút. Preložte do misy a nechajte vychladnúť.
  3. Zmiešajte zemiaky, karamelizovanú cibuľu, jogurt, citrónovú šťavu a chilli. Všetko poriadne rozmixujte, kým nie je zmes hladká.
  4. K dipu si dajte krekry, pita chlieb alebo Crudités.

Mušle svätého Jakuba v prošute

Nie je nič lepšie ako nízkokalorické predjedlá, ktoré sú zároveň aj chutné. Päť týchto mušlí zabalených v prošute má iba 148 kalórií.

Ingrediencie

  • 1 šálka pomarančovej šťavy
  • ¼ šálky balsamica
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 5 plátkov prošuta
  • 450 g mušlí svätého Jakuba

Postup prípravy

  1. Predhrejte rúru na 230 °C a vymažte plech olejom alebo použite papier na pečenie.
  2. Zmiešajte pomarančovú šťavu, balsamico a cukor v hrnci. Priveďte k varu a varte až vám vznikne sirupová zmes.
  3. Prošuto nakrájajte na plátky a obaľte nimi mušle a položte na plech. Pečte zhruba 5 minút a potrite pripravenou sirupovou zmesou a pečte ďalšie 2-3 minúty.

Mušle svätého Jakuba v prošute

Kanapky z repy

Zahájte silvestrovskú párty s týmito jednoduchými vegetariánskymi kanapkami.

Ingrediencie

  • 100 ml vinného octu
  • 50 g práškového cukru
  • 2 stredne veľké olúpané repy
  • 150 g kozieho syru
  • 1 citrón
  • hrst jemne nasekanej petržlenovej vňate
  • hrst opečených a nasekaných vlašských orechov

Postup prípravy

  1. Na menšiu panvicu dajte ocot, cukor, 100 ml vody a zohrejte, kým sa cukor nerozpustí.
  2. Ostrým nožom nakrájajte repu na veľmi tenké plátky, potom ich vložte do misy a zalejte horúcou vodou. Potom nechajte schladiť zhruba na 2 hodiny.
  3. Vložte kozí syr do misy a mažiarom rozdrvte do hladka. Vmiešajte citrónovú kôru a šťavu, petržlen, soľ a korenie.
  4. Plátky červenej repy naozaj dobre osušte kuchynskou utierkou do sucha. Plátky repy naplňte zmesou, pridajte trochu vlašských orechov a potom jemne preložte.

Zaujímavosť na záver
Crudités – návnada pre deti!

Crudités je výraz z francúzštiny, ktorým označujeme malé kúsky čerstvej zeleniny, väčšinou nakrájané na hranolky, ku ktorým sa podávajú rozne dipy a do nich sa zelenina namáča. Je to výborná návnada pre deti, aby jedli zeleninu. Crudités je farebné a lákavé už len na samotný pohľad!

Hortim
Hortim 15. 03. 2020

Čítajte tiež

Mohlo by vás zaujímať