Naše zásoby vitamínov v zime miznú. Čo s tým?
Rada

Naše zásoby vitamínov v zime miznú. Čo s tým?

Ako doplniť vitamíny prírodnou cestou?

Zimný nečas, málo slnka, únava a zhon a k tomu ešte nedostatok vitamínov? Nie sú to práve dobré vyhliadky, čo poviete? Ako si s tým poradiť? Doplňte správne vitamíny. Prísun dôležitých vitamínov nás zlepší po fyzickej stránke a odrazí sa aj na našej psychickej pohode. Premenlivé počasie a predvianočný stres sa oveľa lepšie zvládajú, ak ste fit a spokojní. Ako teda doplniť vitamíny prírodnou cestou?

Ktoré vitamíny nám v zime chýbajú najviac?

Tie najdôležitejšie látky, ktoré v tomto čase potrebujeme, sú vitamíny A, B6, C, D a selén a zinok.

Vitamín A

V zime na nás na každom rohu číha kadejaká nádcha a prechladnutie. Dôvodom je znížená imunita. Skvelým pomocníkom v boji s antigénmi je vitamín A. Nájdeme ho v potravinách živočíšneho pôvodu ako sú mliečne produkty a pečeň, lebo vo forme provitamínov – karoténov, ktoré sú v zelenine a v ovocí, najmä v mrkve, petržlene, paradajkách, špenáte či v marhuliach a v ďalších druhoch farebného ovocia.

Vitamín B6

Vitamín B6 nájdete v zemiakoch, špenáte, šošovici, fazuli, v syroch, mäse, orieškoch a napríklad aj v bazovom kvete. Tento vitamín je nápomocný najmä pri udržovaní našej imunity, ale blahodárne pôsobí na náš nervový systém a pamäť. Dobrým pomocníkom môže byť aj pri problémoch  so zažívaním.

Vitamín C

Potrebu vitamínu C si v zimnom období nemusíme asi zvlášť pripomínať. S vitamínom C sú spojené najmä citróny a pomaranče. Ale budete prekvapení koľko ovocia a zeleniny obsahom vitamínu C predstihne tieto citrusy. Bohaté na vitamín C sú napríklad čierne ríbezle a jahody, aj keď ich máme v zime k dispozícii len mrazené. Pre udržanie čo najväčšieho množstva vitamínu rozmrazujte ovocie postupne, nie na platni alebo v mikrovlnke. Vitamín C nájdeme aj v chrene, ideálne nastrúhaný s jablkami alebo s kyslou kapustou. Často zabúdame na zemiaky, ktoré sú tiež bohatým zdrojom vitamínu C. Najlepšie, keď si ich pripravíte v šupke na pare.

Ďalšie ovocie a zeleninu, ktoré predstihnú citrusy v obsahu vitamínu C, nájdete v našom článku.

Vitamín D

Kto by nepoznal spojenie slniečka a vitamínu D! V zime si toho slniečka veľa neužijeme, preto ho treba doplniť inou formou. Nájdeme ho v rybách, tukoch, pečeni a vajíčkach. Okrem podpory imunity, je nám prospešný aj na kosti a zuby.

Selén a zinok

Antioxidačné účinky týchto dvoch látok nás chránia pred nachladnutím a chrípkou. Svojimi antioxidačnými účinkami dokážu eliminovať voľné radikály. V minulosti sa selén a zinok užívali pri boľavých kĺboch a na zlepšenie kvality vlasov a nechtov. Zistilo sa, že vďaka pravidelnému užívaniu selénu a zinku, nie sú ľudské bunky a obranné mechanizmy vyčerpané bojom s voľnými radikálmi. Organizmus sa tak ľahšie bráni proti chorobám.

Selén nájdeme vo vnútornostiach, mlieku, orechoch, ale aj v droždí a kukurici, citrusových plodoch, avokáde alebo v celozrnných obilovinách.

Z akých potravín získame zinok? Jeho najvyššia koncentrácia je v bravčovej pečeni, hovädzom mäse, ale aj v sóji a v sójových výrobkoch, ako je tofu a tempeh. Obsahujú ho tiež tvrdé syry, vlašské orechy, semienka, celozrnné obiloviny, vajcia či mliečne výrobky. Bohatým zdrojom zinku sú tiež ryby a morské plody.

Hortim
Hortim 16. 11. 2020

Čítajte tiež

Mohlo by vás zaujímať