Najlepšie ovocné koláče
Recept

Najlepšie ovocné koláče

Tri recepty na chutný koláč

Asi sa všetci zhodneme, že sladké ovocie je plné vitamínov a ešte aj výborne chutí. Ale čo keď ho premeníme na sladké potešenie v podobe delikátneho koláča? Máme pre vás inšpiráciu ako si pripraviť tie najlepšie.

Jogurtový ovocný koláč

Nedokážete si leto predstaviť bez jogurtového koláča s ovocím? My tiež nie…?.

Ingrediencie

  • 200 g dlhých piškótov
  • 250 g smotany na varenie
  • 250 g kyslej smotany
  • 500 g jogurtu
  • 5 lyžíc práškového cukru
  • 500 g ľubovoľného ovocia + na ozdobu

Postup prípravy

  1. Zmiešajte smotanu na varenie, cukor a kyslú smotanu.
  2. Tortovú formu si vyložte papierom na pečenie, na dno poskladajte piškóty a zalejte časťou smotanovej zmesi.
  3. Tento postup niekoľkokrát zopakujte a vrch ozdobte ovocím.

Višňový koláč

Višne možno nie sú také obľúbené ako čerešne, pretože nie sú také sladké. Ale v našom farebnom koláči si ich obľúbite.

Ingrediencie

  • 4 vajcia
  • 550 g polohrubej múky
  • 250 ml oleja
  • 250 ml mlieka
  • 1 prášok do pečiva
  • 250 g práškového cukru
  • 2 lyžice kakaa
  • 300 g višní

Postup přípravy

  1. V miske vyšľahajte vajcia s cukrom, potom postupne primiešajte múku, prášok do pečiva, olej, mlieko. Cesto rozdeľte na dve polovice.
  2. Do jednej z nich primiešajte kakao.
  3. Pripravte si formu, vysteľte papierom na pečenie. Najprv vylejte kakaové cesto, potom svetlé. A navrch poklaďte višne.
  4. Pečte na 180° zhruba 50 minút.

Citrónový cheesecake

Cítite tú sviežosť len pri pomyslení na kombináciu citrónu a krémového mascarpone? Náš citrónový cheesecake vás určite nesklame.

Ingredience

  • 110 g maslových keksov
  • 50 g masla
  • 25 g trstinového cukru
  • 350 g mascarpone
  • 75 g práškového cukru
  • 3–4 citróny

Postup prípravy

  1. Rozlámané keksy  rozmixujte s trstinovým cukrom a rozpusteným maslom. Spolu zamiešajte.
  2. Do otváracej tortovej formy s priemerom 20 – 25 cm vložte papier na pečenie, vložte do nej rozmiešanú zmes a rovnomerne lyžicou zarovnajte.
  3. Potom zmiešajte 350g mascarpone s 75g práškového cukru, s kôrou z jedného citrónu a šťavou zhruba z 2 – 3 citrónov. Miešajte, kým nebude zmes krémová.
  4. Citrónovú zmes vylejte na zmes z keksov a nechajte niekoľko hodín stuhnúť v chladničke.
  5. Dezert uvoľnite od strán formy nožom, formu uvoľnite, dezert presuňte na tanier a môžete podávať.

Nemáte ešte dosť? Vyskúšajte naše torty z ovocia a zeleniny.

Zaujímavosť na záver
Kde sa vzal cheesecake?
Pôvod cheesecake nie je dodnes úplne jasný jasný. Pravdepodobne má pôvod už v starovekom Grécku. Temer s istotou môžeme tvrdiť, že si na ňom pochutnávali grécki olympionici počas olympijských hier v roku 776 pred Kristom, práve preto, že bol skvelým zdrojom energie a živín. Ale história tohto dezertu mohla siahať ešte ďalej okolo roku 2000 pred naším letopočtom.

Hortim
Hortim 24. 08. 2020

Čítajte tiež

Mohlo by vás zaujímať