Máte chuť na niečo dobré? Ale naozaj dobré? Len tak niečo malé zahryznúť k popoludňajšej káve alebo čaju? Máme pre vás recepty na nadýchané muffiny, po ktorých sa celkom iste zapráši. S nami mȏžete pripraviť variácie rozmanitých chutí najrȏznejších muffinov od brusnicových cez jablkové až po mrkvové.
Brusnicové muffiny
Upečte si špeciálne a sviatočné muffiny. Brusnicové! Brusnice sú plné antioxidantov, majú antibakteriálne účinky, nájdete v nich vysoký podiel vitamínu A, E a C, železa, vápnika a jednoducho ich pozitívne účinky celkom určite prevažujú nad ich nedostatkami. Poďme si na nich pochutnať.

Ingrediencie
- 2 šálky hladkej múky
- 1 šálka cukru
- 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička mletého muškátu
- 1 lyžička mletej škorice
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky mletého zázvoru
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžičky nastrúhanej pomarančovej kȏry
- ½ šálky rastlinného tuku
- ¾ šálky pomarančovej šťavy
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1,5 šálky hrubo nasekaných brusníc
- 1,5 šálky nasekaných pekanových orechov
Postup prípravy
Vo veľkej miske si zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, muškátový oriešok, škoricu, jedlú sódu, zázvor, soľ , pomarančovú kȏru. Do menšej misky nalejte pomarančový džús, vajcia a vanilku. Vmiešajte do suchej zmesi. Pridajte brusnice a orechy. Pripravené cesto vlejte do formičiek na muffiny (do ¾ plné). Pečte na 200 °C cca 18–20 minút.
Jablkové muffiny
Štrúdľa ukrytá v muffine. Že ste o tom ešte nepočuli? Určite vyskúšajte!

Ingrediencie
- 2 šálky hladkej múky
- 1 šálka cukru
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- 2 veľké vajcia
- ½ rozpusteného masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 šálka nakrájaných a olúpaných jabĺk
Postup prípravy
Rozšľahajte prvých päť ingrediencií. V druhej miske zmiešajte vajcia, rozpustené maslo a vanilku. Všetko potom pridajte do prvej zmesi a poriadne zamiešajte. Potom pridajte jablká. Takto pripravené cesto naplňte do formičiek na muffiny do ¾ (najlepšie sú silikónové – nemusíte vysypávať). Muffiny pečte na 200 °C cca 20 minút.
Mrkvové muffiny
Mrkva v muffine je stále viac obľúbená. Mrkvové muffiny nie sú toľko sladké, sú super vláčne a majú dokonalú chuť.

Ingrediencie
- 1 šálka hladkej múky
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
- 1 lyžička mletej škorice
- ¼ lyžičky mletého muškátu
- štipka mletého klinčeka
- ½ šálky cukru kryštál
- ½ šálky hnedého cukru
- 2 veľké vajcia
- ½ šálky repkového oleja
- 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu
- 180 g (asi 2 veľké alebo 3 stredné mrkvy, alebo 1,5 šálky) strúhanej mrkvy
- ½ šálky (50 g) hrubo nasekaných vlašských orechov
- ½ šálky drveného kokosu
Postup prípravy
Predhrejte si rúru na 180°C. Vo veľkej mise zmiešajte múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ, škoricu, muškátový oriešok a klinčeky. Do ďalšej misky vložte vajcia, cukor kryštál, hnedý cukor a rozmixujte cca 3 minúty pri stredných otáčkach. Pri nízkych otáčkach pomaly pridávajte olej. Pridajte vanilkový extrakt. Rukou vmiešajte nastrúhanú mrkvu. Celú zmes zmiešajte so zmesou s múkou. Pridajte orechy a drvený kokos. Naplňte formy na muffiny, aby opäť boli do ¾ plné a pečte 15-20 minút. Ako zistíte, kedy sú muffiny hotové? Zapichnite do nich špáradlo a pokiaľ ho vytiahnete čisté, máte vyhrané a môžete ich vytiahnuť z rúry. Prajeme dobrú chuť.