Málokto z nás si dokáže predstaviť mrkvu v dezerte. Zelenina predsa nepatrí do sladkostí, to je oblasť, ktorú úplne ovládlo ovocie. Avšak náš recept na vynikajúcu mrkvovú tortu vás presvedčí o opaku. Aj zelenina dokáže veľmi dobre obstáť v úlohe sladkého dezertu. A mrkva túto úlohu hrá už niekoľko storočí.
Ingrediencie
Cesto:
- 200 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 125 g hladkej múky
- 110 g krupicového cukru
- 65 g trstinového cukru
- 80 g bieleho jogurtu
- 60 ml slnečnicového oleja
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- ½ čajovej lyžičky soli
Krém:
- 250 g tvarohu
- 1 balení krémového syru (např. Lučina, Philadelphia)
- 1 polievková lyžica medu
- citrónová šťava
- nasekané vlašské orechy na posypanie
Postup prípravy
Mrkvová torta se teší stále väčšej a väčšej obľube a existuje na ňu už nespočetne mnoho receptov. Ten náš, ktorý nám prezradila naša zamestnankyňa, je veľmi jednoduchý, ale v žiadnom prípade mu neuberá na vynikajúcej chuti.
Do misky vložte vajcia, olej, krupicový a trstinový cukor, jogurt a zmes poriadne vyšľahajte. V druhej miske zmiešajte múku, jedlú sódu, soľ, škoricu a pridajte k tekutej zmesi. Postupne vmiešajte nastrúhanú mrkvu so šťavou, ktorú pustí. Nalejte do formy a pečte v predhriatej rúre na 180 °C.
Medzitým si pripravte krém. Zmiešajte všetky suroviny okrem orechov. Po vychladnutí torty natrite jej vrch krémom a posypte orechmi.
Prajeme dobrú chuť :).
Kde se vlastne táto torta spájajúca sladké chute so zeleninou objavila? Asi pre vás bude prekvapením, že nie je nápadom modernej doby, ale svet ju pozná oveľa dlhšie, než by sme možno očakávali. Pravdepodobne prvý recept na mrkvovú tortu vyšiel v Anglicku vo francúzskej kuchárke The Art of French Cookery v roku 1827, ktorej autorom bol Antoine Beauvilliers a práve v tejto zmienenej kuchárke sa skrýval aj carrot cake, čiže mrkvový koláč.
Podľa historikov jedál má mrkvová torta pôvod v stredovekých tzv. mrkvových pudingoch – carrot puding. Prvé zmienky o samotnej mrkve pripadajú už k 7. storočiu, keď ju pestovali Arabi, a preto aj prvý recept na mrkvový puding patrí práve im.[1]