Mrkva v torte? Prečo nie!
Recept

Mrkva v torte? Prečo nie!

Zelenina predsa nepatrí medzi cukrovinky, to je oblasť, ktorú úplne ovládlo ovocie. Náš recept vás ale presvedčí o opaku.

Málokto z nás si dokáže predstaviť mrkvu v dezerte. Zelenina predsa nepatrí do sladkostí, to je oblasť, ktorú úplne ovládlo ovocie.  Avšak náš recept na vynikajúcu mrkvovú tortu vás presvedčí o opaku. Aj zelenina dokáže veľmi dobre obstáť v úlohe sladkého dezertu. A mrkva túto úlohu hrá už niekoľko storočí.

Ingrediencie

Cesto:

  • 200 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 125 g hladkej múky
  • 110 g krupicového cukru
  • 65 g trstinového cukru
  • 80 g bieleho jogurtu
  • 60 ml slnečnicového oleja
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • ½ čajovej lyžičky soli

Krém:

  • 250 g tvarohu
  • 1 balení krémového syru (např. Lučina, Philadelphia)
  • 1 polievková lyžica medu
  • citrónová šťava
  • nasekané vlašské orechy na posypanie

Postup prípravy

Mrkvová torta se teší stále väčšej a väčšej obľube a existuje na ňu už nespočetne mnoho receptov. Ten náš, ktorý nám prezradila naša zamestnankyňa, je veľmi jednoduchý, ale v žiadnom prípade mu neuberá na vynikajúcej chuti.

Do misky vložte vajcia, olej, krupicový a trstinový cukor, jogurt a zmes poriadne vyšľahajte. V druhej miske zmiešajte múku, jedlú sódu, soľ, škoricu a pridajte k tekutej zmesi. Postupne vmiešajte nastrúhanú mrkvu so šťavou, ktorú pustí. Nalejte do formy a pečte v predhriatej rúre na 180 °C.

Medzitým si pripravte krém. Zmiešajte  všetky suroviny okrem orechov. Po vychladnutí torty natrite jej vrch krémom a posypte orechmi.

Prajeme dobrú chuť :).

Zaujímavosť
Korene mrkvovej torty

Kde se vlastne táto torta spájajúca sladké chute so  zeleninou objavila?  Asi pre vás bude prekvapením, že nie je nápadom modernej doby, ale svet ju pozná oveľa dlhšie, než by sme  možno očakávali. Pravdepodobne prvý recept na mrkvovú tortu vyšiel v Anglicku vo francúzskej kuchárke The Art of French Cookery v roku 1827, ktorej autorom bol Antoine Beauvilliers  a práve v tejto zmienenej kuchárke sa skrýval aj carrot cake, čiže mrkvový koláč.

Podľa historikov jedál má mrkvová torta  pôvod v  stredovekých tzv. mrkvových pudingoch – carrot puding. Prvé  zmienky o samotnej mrkve pripadajú už k 7. storočiu, keď ju pestovali Arabi, a preto aj prvý recept na mrkvový puding patrí práve im.[1]

[1] Zdroj: carrotmuseum: History of  carrot cake[online]. c2018 [citováno 07. 07. 2018]. Dostupný z WWW: http://www.carrotmuseum.co.uk/carrotcake.html

Hortim
Hortim 22. 02. 2020

Čítajte tiež

Mohlo by vás zaujímať