Máte už svoju Jack-o‘-lantern?
Rada

Máte už svoju Jack-o‘-lantern?

Ako správne vyrezať tekvicu?

Čože? Že netušíte, o čom je reč? Jack-o‘-lantern je lampáš, ktorý všetci poznáme vďaka sviatku Halloween. Dnes typicky vyrezaný z tekvice a zvnútra osvetlený sviečkou. Kedysi bol tento lampáš (angl. „lantern“) vyrezávaný napríklad z kvaky, zemiakov, alebo dokonca aj z červenej repy, ktoré sa umiestnili na okenné rímsy, aby od domu počas noci Všetkých svätých odohnali duchov zosnulých. Pôvodne vo vnútri tekvice žiarili kúsky uhlia, až neskôr prišli na rad sviečky. Viac o pôvode tejto tradície v podobe vyrezávania strašidelných obrazovdo tekvice  môžete nájsť  v našom minulom Halloweenskom článku.

Jack-o‘- lantern

Vyrezávanie tekvica ako raketová veda?

Mexický obor

Vyrezávanie tekvice nie je síce raketová veda, ale je dobré sa pripraviť😉. Nemusíte se báť. Na prvom mieste je zábava, či už so svojimi deťmi, so svojím partnerom,alebo  v kruhu  priateľov. Ako začať? Základom je si vybrať vhodnú trvanlivú tekvicu. Najlepšia je asi tekvica mexická, je to taký tekvicový obor, ktorý môže dorásť do veľkosti desiatok kilogramov. Je jedlá, ale jej vodová dužina má nevýraznú chuť,a preto sa  častejšie  využíva  na dekoratívne vyrezávanie  a hlavne  na halloweenske  strašidlá.

A ideme na to!

Prácu začneme tým, že si na tekvicu nakreslíme všetko, čo budeme chcieť vyrezať. Potom, čo  ste na krajšiu stranu tekvice  nakreslili tvár, nakreslite veko okolo tekvicovej  stonky o priemere  10 až 15 cm. Uistite sa, že krájate tekvicu pod uhlom 45 stupňov, aby ste mohli veko dať preč bez toho, aby vám spadlo dovnútra. U klasickej „šklebiacej“ tváre si dajte záležať na tom, aby pôsobila symetricky, aby oči boli v správnej polohe voči nosu a v puse nezabudnite na niekoľko zubov.  Po odstránení veka vydlabeme vnútro tekvice a necháme ho skôr hrubšie, aby dobre a dlho držalo tvar. Pri vyrezávaní si dávame pozor, aby sme omylom neurezali niektorý zo zubov. Okraje veka nenechávajte rovné, ale napríklad pílovité, aby sviečka vo vnútri tekvice mala dostatočný prísun kyslíku. Do tekvice vložíme čajové sviečky a uložíme ich na miesto, ktoré bude chránené pred vetrom.

Prvé pravidlo rezania

Pré pravidlo pri vašom prvom reze znie: urobte to niekde, kde vám nebude prekážať neporiadok. Najlepšie asi vonku, na čerstvom vzduchu. Nájdite si rovnú pracovnú plochu (nejaký robustný stôl alebo určite postačí aj rovná zem). Na zem, prípadne stôl rozložte starý obrus, alebo napríklad novinové papiere.

Vhodné nástroje

Základné nástroje pre vyrezávanie sú buď malý nožík, alebo v ideálnom prípade skalpel, lyžica na vydlabávanie a fixka k nakresleniu vzoru. Pre skúsenejších, ktorí chcú svoju tekvicu vyzdobiť ešte ďalšími motívmi, doporučujeme najrôznejšie rydlá. Okrem týchto pomôcok budete potrebovať ešte aj pár väčších misiek – jednu pre semená a druhú na zvyšok vnútra tekvice a zvyšky po rezaní. Ďalej určite nezabudnite na uterák a čajovú sviečku😊.

Tip na záver
Nevyhadzujte semená!

Nech sa deje čokoľvek, za žiadnu cenu nevyhadzujte tekvicové semienka! Prišli by ste skutočne o veľkú lahôdku. Výborné sú pečené jednoducho na oleji a so soľou!

Tekvicové semienka

Hortim
Hortim 14. 03. 2020

Čítajte tiež

Mohlo by vás zaujímať