Kaki, tomel, churma, hurmikaki, persimmon, šaronské ovocie, kórejské mango, medové jablko alebo čínska slivka. Že netušíte, o čom je reč? Všetky názvy sú označením pre exotické ovocie, ktoré je u nás asi najviac známe ako kaki. Už ste ho určite zahliadli v obchodoch a možno ste sa ešte neodvážili ho ochutnať. Rozhodne sa doň zahryznite, nebudete ľutovať. Má sladkú, až medovú chuť a je tiež plné živín, ktoré môžu prospieť nášmu zdraviu hneď niekoľkými spôsobmi.
Ako si ho vychutnať najlepšie?
Ako u veľkej väčšiny ovocia si tú pravú chuť kaki môžete dopriať len v prípade, pokiaľ je dostatočne zrelé! Na pultoch vyberajte mäkký, krásne oranžovo zafarbený plod bez otlačení a fľakov. Takto zrelé kaki chutí po broskyni a žltom melóne, vôňou nám môže pripomínať vanilku. Pokiaľ by ste vybrali nezrelé, bude trpké. Výborne sa hodí do ovocných šalátov, k príprave zmrzliny alebo ďalších dezertov. Môžete ho kompótovať, zavariť alebo využiť k výrobe marmelády. Usušené pripomína chuťou figy. Vynikajúco sa hodí ako príloha k bravčovému, jahňaciemu alebo kuraciemu mäsu. Avšak najčastejšie sa je surové. Nebojte sa ho jesť aj so šupkou alebo ho vydlabať lyžičkou podobne ako kivi.
Má impozantné množstvo živín a je ideálne pri chudnutí
Nálož živín
Hoci je kaki celkom malé, obsahuje až impozantné množstvo živín. Má nízky obsah kalórií a je nabité vlákninou, čo z neho robí ideálneho pomocníka pri chudnutí. Neobsahuje takmer žiadny tuk a je plné vody. Urýchľuje spaľovanie tukov a vďaka jeho sladkej chuti si milovníci sladkého prídu na svoje a nemusia už siahať napríklad po čokoláde?. Iba kaki obsahuje viac ako polovicu doporučeného príjmu vitamínu A, ktorý je dôležitý pre imunitné funkcie, náš zrak a vývoj plodu v tehotenstve. Okrem iného v ňom nájdete tiež vitamín C, ktorý posilňuje obranyschopnosť. Svojím zastúpením kaki pokryje až 80 % doporučenej dennej dávky vitamínu.
Obsahuje aj vitamín B, draslík, mangán, horčík, vápnik a železo. Jeho vysoký obsah antioxidantov pomáha predchádzať niektorým typom rakoviny. Už len pár kúskov tohto lahodného ovocia vás nabije energiou a zbaví stresu a únavy. Pomáha tiež pri problémoch s obličkami a pečeňou, znižuje krvný tlak a zbaví vás vysokého cholesterolu.
To, že kaki je nášmu zdraviu prospešné, to sme zistili z vyššie uvedených informácií, ale ako ho zakomponovať do nášho jedálnička? Prinášame pár tipov:
- Môžete vložiť plátky kaki do ovocných aj napríklad kuracích šalátov.
- Doprajte oživenie svojmu rannému jogurtu alebo ovsenej kaši a pridajte do nich čerstvé alebo varené kaki.
- Chutný, jednoduchý a zdravý dezert vytvoríte, keď upečiete plátky kaki a pokvapkáte trochou medu.Přidejte sušené nebo čerstvé kaki do muffinů nebo koláčů.
- Pridajte sušené alebo čerstvé kaki do muffinov alebo koláčov.
- Výborne sa tiež hodí do smoothie alebo smoothie bowls. Ďalšie nápady na smoothie bowls nájdete zde.