Keď sa popoludní začne stmievať, vo vzduchu je zreteľný chlad, všetci sa tešíme, ako za sebou zatvoríme dvere domova a pripravíme si niečo dobrého pod zub, čo nás nielen zasýti, ale aj zahreje na duši.
Plnená tekvica
Menia sa ročné obdobia a vy máte chuť na niečo nového? Skúste pečenú tekvicu s vynikajúcou plnkou. Nájdete v nej ingrediencie, ktoré priamo dýchajú jeseňou.
Ingrediencie
- 1 tekvica strednej veľkosti
- 4 lyžice olivového oleja
- 100 g divokej ryže
- 1 fenikel
- 1 jablko
- 1 citrón
- 1 lyžica feniklových semienok
- ½ lyžičky chilli
- 2 strúčiky drveného cesnaku
- 30 g opečených nahrubo nasekaných pekanových orechov
- 1 zväzok nahrubo nasekaného petržlenu
- 3 lyžice sezamového pesta Tahini
- Na posypanie semená granátového jablka
Postup prípravy
- Zohrejte rúru na 200 °C, teplovzdušnú na 180 °C. Odrežte hornú časť tekvice, pomocou lyžice vyberte tekvicové semienka. Tekvicu položte na pekáč, pokvapkajte 2 polievkovými lyžicami oleja (vnútri i z vonkajšej strany) a osoľte. Pečte v strede rúry po dobu 45 minút s „vekom“ na boku.
- Medzitým si opláchnite ryžu a povarte ju podľa pokynov na balení, potom ju rozprestrite na plech, aby vychladla. Na tenké plátky nakrájajte fenikel a jablká, na zmes vytlačte ½ citrónovej šťavy.
- Zostávajúce 2 lyžice oleja zohrejte na panvici a opražte na nej feniklové semienka s chilli korením. Potom, čo začnú semienka praskať, pridajte ½ strúčika drveného cesnaku a nakrájaný fenikel. Varte približne 5 minút domäkka.
- Pridajte jablko, pekanové orechy a citrónovú kôru. Panvicu si odložte a nechajte chvíľu vychladnúť, pridajte varenú ryžu a nakrájanú petržlenovú vňať. Zmes vložte do varenej tekvice a nechajte ju po dobu 10–15 minút dopiecť.
- Medzitým si rozšľahajte zostávajúcu citrónovú šťavu, Tahini, zvyšok cesnaku, vodu a vytvorte dresing.
Mrkvovo – feniklová polievka
Ako druhý recept sme si pripravili sladkú a aromatickú polievku, ktorá sa výborne hodí pre jesenné obedy i večere.
Ingredience
- 1 kg mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 fenikle
- olivový olej
- 2 strúčiky cesnaku
- 1,5 litra zeleninového vývaru
- 100 ml smetany na varenie
- Placky: 1 čajová lyžička fenikla, 250 g hrubej múky, ½ čajovej lyžičky droždia , 1 lyžička cukru
Postup prípravy
- Predhrejte rúru na 190 ° C, teplovzdušnú na 170 ° C.
- Na plátky nakrájajte mrkvu, cibuľu, fenikel, rozprestrite ich na pekáč a premiešajte spoločne s 2 polievkovými lyžicami oleja. Pečte 20 minút a potom pridajte nelúpané strúčiky cesnaku. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte ďalších 20 minút v rúre, kým nebude zelenina mäkká a hnedastá.
- Cesnak olúpte a spoločne s ďalšou zeleninou vložte na panvicu a priveďte do varu. Zeleninu nechajte jemne povariť po dobu 15 minút a potom ju rozmixujte dohladka.
- Teraz prichádza na rad príprava placiek. Opečte semená fenikla na panvici asi cca 30 sekúnd, kým nebudú voňavé. Rozdrvte ich, vložte do misky s múkou a ½ lyžičky morskej soli. Droždie a cukor rozpustite v 100 ml horúcej vody (nie vriacej), potom ju pridajte do múčnej zmesi s olejom a 60 až 75 ml horúcej vody a miešajte, kým nevytvoríte mäkké, ale nelepivé cesto (cca 5 minút). Cesto vložte do misy potretej olejom, prikryte a odložte vedľa na teplé miesto zhruba 30 minút. Následne rozdeľte cesto na 8 ks a z každého z nich vytvarujte placku. Na zohriatej panvici osmažte pár minút z každej strany.
- Jemne zohrejte polievku a podávajte s plackami.