Jeseň: čas na hrejivé pokrmy!
Recept

Jeseň: čas na hrejivé pokrmy!

Jesenné recepty

Keď sa popoludní začne stmievať, vo vzduchu je zreteľný chlad, všetci sa tešíme, ako za sebou zatvoríme dvere domova a pripravíme si niečo dobrého pod zub, čo nás nielen zasýti, ale aj zahreje na duši.

Plnená tekvica

Menia sa ročné obdobia a vy máte chuť na niečo nového? Skúste pečenú tekvicu s vynikajúcou plnkou. Nájdete v nej ingrediencie, ktoré priamo dýchajú jeseňou.

Plnená tekvica

Ingrediencie

  • 1 tekvica strednej veľkosti
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 100 g divokej ryže
  • 1 fenikel
  • 1 jablko
  • 1 citrón
  • 1 lyžica feniklových semienok
  • ½ lyžičky chilli
  • 2 strúčiky drveného cesnaku
  • 30 g opečených nahrubo nasekaných pekanových orechov
  • 1 zväzok nahrubo nasekaného petržlenu
  • 3 lyžice sezamového pesta Tahini
  • Na posypanie semená granátového jablka

Postup prípravy

  1. Zohrejte rúru na 200 °C, teplovzdušnú na 180 °C. Odrežte hornú časť tekvice, pomocou lyžice vyberte tekvicové semienka. Tekvicu položte na pekáč, pokvapkajte 2 polievkovými lyžicami oleja (vnútri i z vonkajšej strany) a osoľte. Pečte v strede rúry po dobu 45 minút s „vekom“ na boku.
  2. Medzitým si opláchnite ryžu a povarte ju podľa pokynov na balení, potom ju rozprestrite na plech, aby vychladla. Na tenké plátky nakrájajte fenikel a jablká, na zmes vytlačte ½ citrónovej šťavy.
  3. Zostávajúce 2 lyžice oleja zohrejte na panvici a opražte na nej feniklové semienka s chilli korením. Potom, čo začnú semienka praskať, pridajte ½ strúčika drveného cesnaku a nakrájaný fenikel. Varte približne 5 minút domäkka.
  4. Pridajte jablko, pekanové orechy a citrónovú kôru. Panvicu si odložte a nechajte chvíľu vychladnúť, pridajte varenú ryžu a nakrájanú petržlenovú vňať. Zmes vložte do varenej tekvice a nechajte ju po dobu 10–15 minút dopiecť.
  5. Medzitým si rozšľahajte zostávajúcu citrónovú šťavu, Tahini, zvyšok cesnaku, vodu a vytvorte dresing.

Mrkvovo – feniklová polievka

Ako druhý recept sme si pripravili sladkú a aromatickú polievku, ktorá sa výborne hodí pre jesenné obedy i večere.

Mrkvovo-feniklová polievka

Ingredience

  • 1 kg mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 2 fenikle
  • olivový olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 litra zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na varenie
  • Placky: 1 čajová lyžička fenikla, 250 g hrubej múky, ½ čajovej lyžičky droždia , 1 lyžička cukru

Postup prípravy

  1. Predhrejte rúru na 190 ° C, teplovzdušnú na 170 ° C.
  2. Na plátky nakrájajte mrkvu, cibuľu, fenikel, rozprestrite ich na pekáč a premiešajte spoločne s 2 polievkovými lyžicami oleja. Pečte 20 minút a potom pridajte nelúpané strúčiky cesnaku. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte ďalších 20 minút v rúre, kým nebude zelenina mäkká a hnedastá.
  3. Cesnak olúpte a spoločne s ďalšou zeleninou vložte na panvicu a priveďte do varu. Zeleninu nechajte jemne povariť po dobu 15 minút a potom ju rozmixujte dohladka.
  4. Teraz prichádza na rad príprava placiek. Opečte semená fenikla na panvici asi cca 30 sekúnd, kým nebudú voňavé. Rozdrvte ich, vložte do misky s múkou a ½ lyžičky morskej soli. Droždie a cukor rozpustite v 100 ml horúcej vody (nie vriacej), potom ju pridajte do múčnej zmesi s olejom a 60 až 75 ml horúcej vody a miešajte, kým nevytvoríte mäkké, ale nelepivé cesto (cca 5 minút). Cesto vložte do misy potretej olejom, prikryte a odložte vedľa na teplé miesto zhruba 30 minút. Následne rozdeľte cesto na 8 ks a z každého z nich vytvarujte placku. Na zohriatej panvici osmažte pár minút z každej strany.
  5. Jemne zohrejte polievku a podávajte s plackami.
Hortim
Hortim 15. 03. 2020

Čítajte tiež

Mohlo by vás zaujímať