Čo sa tým myslí? Hneď sa vrhneme na vysvetlenie:
Superzdravá zelenina
Silu feniklu poznali už starí Gréci. Považovali ho za všeliek, využívali ho pri tráviacich ťažkostiach, na liečbu obličiek a pečene, a dokonca aj ako zbraň proti obezite.
Fenikel má veľmi vysoký obsah vlákniny a draslíka, čo je dôležité pre udržanie nízkeho krvného tlaku (na vysoký krvný tlak vyskúšajte aj zeler. Obsahuje vitamíny A, C, B6, ktoré bojujú proti voľným radikálom a pomáhajú predchádzať predčasnému starnutiu. Sirup z feniklu sa používa proti nachladnutiu, na uvoľnenie hlienov. Fenikel tiež podporuje činnosť čriev a je skvelým pomocníkom pri nadúvaní. Odstraňuje zápchu a uvoľňuje bolestivé kŕče v žalúdku. Okrem iného má močopudný a detoxikačný účinok.
Feniklové obklady sa využívajú v kozmetike pri zápaloch. Nálev z feniklu môžete využiť ako pleťovú vodu pre mastnú pleť (ďalšie rady pri boji s mastnou pleťou nájdete tu). Silice izolované z feniklu sa dávajú do zubných pást, ústnych vôd, mydiel i vôd po holení. A na záver dodáme, že je považovaný za afrodiziakum. Tento zoznam pozitívnych účinkov vedie k presvedčeniu, že označenie feniklu za superzdravú zeleninu je bezpochyby oprávnené.
Superekologická zelenina
Superekologická? Čo to znamená? Jednoduchý fakt, že u feniklu môžete spotrebovať každú jeho časť. Samotnú buľvu, stonku, listy, horné „vlásky“ i semená.
Buľva
Biele buľvy obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie organizmu a pôsobia blahodárne na naše trávenie. Rovnako ako feniklový čaj, tak i buľvy feniklu možno doporučiť pri nadúvaní a ďalších črevných ťažkostiach. Môžete ju marinovať, variť, piecť či dokonca vyprážať. Je to vynikajúca prísada k jedlám, najmä vo francúzskej a talianskej kuchyni.
Stonek
Stonka feniklu má sladkastú chuť a môže pripomínať zeler. Ako ju môžete využiť? Je výborná do polievky či do šalátu, alebo na ochutenie dusených pokrmov a smaženej zeleniny.
Listy
Vejárovité listy feniklu sa výborne hodia na ochutenie zeleninových jedál.
Horné „vlásky“ feniklu
Ani tie nie sú rozhodne k zahodeniu. Sú aromatické a majú veľmi dobrú chuť. Môžete z nich pripraviť feniklový olej.
Semená
Fenikel bol u nás dlho známy predovšetkým pre svoje semienka, pre svoje upokojujúce a zdravotné účinky. Mamičky ho poznajú ako skvelého pomocníka pri bolestiach brucha ich ratolestí, feniklové semienka rozpúšťajú hlieny a podporujú tvorbu materského mlieka. Usušené semená môžete pridať aj do vývaru, využijete ho pri príprave dresingov či marinád.
Príprava oleja: Vlasy a všetok prípadný odpad z krájania feniklu vložte do olivového oleja. Zohrejte na 80 stupňov a potom nechajte zhruba deň lúhovať. Olej preceďte a máte hotovo. Olej sa výborne hodí k rybe, do šalátov alebo do dresingov.
Príprava marinády: Semienka feniklu vložte do mažiaru, rozdrvte a pridajte citrónovú kôru a olivový olej. Všetko zmiešajte a vznikne vám aromatická a jednoduchá marináda, ktorou môžete ochutiť napríklad jahňacie mäso. Mäso nechajte marinovať až 4 dni. Feniklová vôňa krásne prestúpi celým mäsom.