Farby ovocia a zeleniny: aké sú ich účinky na náš organizmus?
Zaujímavosť

Farby ovocia a zeleniny: aké sú ich účinky na náš organizmus?

Príroda ako mocná čarodejnica

Príroda je mocná čarodejnica a láka nás krásou svojich farieb. To samozrejme platí pre ovocie a zeleninu. Predstavte si krásny oranžový pomaranč, ktorý máte položený v miske pred sebou. Viete, že kým ho začnete jesť, čaká vás urputné lúpanie jeho kôry. Napriek tomu po ňom siahnete. Náhoda? Vôbec nie. Práve ste naleteli na trik prírody a kúzlo jej farieb. Každého priťahujú v prírode iné farby. Prečo je to tak, to nevieme, ale vieme, ako jednotlivé prírodné farby ovplyvňujú naše zdravie.

Zelená

Zelené ovocie a zelenina sú ideálne pre naše oči, kosti a zuby. Obsahujú vitamín K, ktorý prispieva ku zrážanlivosti krvi. Vitamíny C a E môžu znížiť riziko chronických chorôb. Zelená listová zelenina obsahuje vysoké množstvo železa a kyseliny listovej.

Červená

Za červenou farbou ovocia a zeleniny sú rastlinné pigmenty lykopén a antokyaníny. Lykopén je silný antioxidant, ktorý pomáha znižovať riziko niekoľkých druhov rakoviny, predovšetkým rakoviny prostaty. Najkoncentrovanejší zdroj lykopénu môžeme nájsť v paradajkových produktoch. Antokyaníny nájdeme v jahodách, brusniciach, malinách, červenom hrozne, rebarbore a  červenej repe. Podporujú zdravie močových ciest a zdravie srdca pomocou zníženia krvného tlaku a cholesterolu. 

Oranžová a žltá

Väčšina žltého ovocia a zeleniny (žltá paprika, žltý melón, mrkva, marhule, broskyne atď.) je bohatá na betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Ten pomáha lepšiemu stavu nášho zraku, ale tiež udržuje zdravé zuby a kosti. Do žlta a oranžova sfarbené ovocie a zelenina obsahuje foláty, druh antioxidantov užitočných na prevenciu niektorých defektov neurálnej trubice u nenarodených detí. 

Kyselina elagová môže zničiť nádorové bunky

Modrá a fialová

Modré a fialové ovocie a zelenina (baklažán, slivky, čučoriedky, cvikla atď) obsahujú antokyaníny, prírodné rastlinné pigmenty so silnými antioxidačnými vlastnosťami, ktoré môžu znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Tento druh ovocia a zeleniny obsahuje tiež flavonoidy, napr: kyselinu elagovú, ktorá môže ničiť nádorové bunky, ako vyplýva z nedávnych výskumov Amerického inštitútu pre výskum rakoviny.

Antokyaníny a kyselina elagová sa ukázali ako zdatní bojovníci s nádorovými bunkami v pľúcach, žalúdku, prsníku a pankrease. Antokyaníny a kyselina elagová sa môžu pochváliť tiež protizápalovými vlastnosťami, ktoré môžu zabrániť rakovine pažeráka a hrubého čreva.

Obsahujú látky schopné výrazne znížiť riziko mozgovej mŕtvice

Biela

Biele ovocie a zelenina ako sú napríklad jablká, hrušky, banány, karfiol sú bohaté na vlákninu a pomáhajú chrániť náš organizmus pred vysokým cholesterolom. Podľa štúdie uskutočnenej skupinou holandských vedcov v spolupráci s American Heart Association v roku 2011 sa biele ovocie a zelenina môžu pochváliť látkami schopnými výrazne znížiť riziko mozgovej mŕtvice.

Tip na záver
Vytvorte si dúhu

Ako sme už spomínali, príroda nás vábi svojimi farbami a presne tak to je aj u ovocia zeleniny. Aby sme to mali jednoduchšie a mali sme na ovocie a zeleninu o niečo väčšiu chuť, pripravte si ovocný alebo  zeleninový tanier, ktorý má pestrú kombináciu farieb. Tanier plný zelenej zeleniny by asi nikoho nenadchol, tanier červenej zeleniny by nás skôr iritoval. Namiešajte si farby, nebojte sa kontrastných farieb, pretože vždy platí, že jeme aj očami. Tip, na ktorý sa vaše oči určite chytia, sú veľmi farebné a hlavne zdravé smoothie bowls. Niekoľko tipov na ich výrobu nájdete v našom článku

Hortim
Hortim 20. 01. 2021

Čítajte tiež

Mohlo by vás zaujímať