Jar chutí výborne. Všetko začína rozkvitať, slnko viacej svieti, plánujeme výlety, pikniky, grilovačky a vo vzduchu je cítiť pozitívna energia, možno výraznejšie ako v ostatných ročných obdobiach. Pripravili sme pre vás recepty na šaláty s príchuťou jari, ktoré vám doporučujeme ochutnať. Nebudete ľutovať?.
1. Jarný šalát so špargľou, kozím syrom, citrónom a orechmi
Jednou z najlepších vecí na jarnej úrode je špargľa. Či už máte v obľube zelenú alebo bielu špargľu, skúste ju skombinovať s čerstvým kozím syrom, chrumkavými lieskovými orieškami, parmezánom, cuketou, čerstvým hráškom, reďkovkami a hŕstkou fazuliek. Nie je to len tak obyčajný jarný šalát, je to šalát nabitý energiou.
Ingrediencie
- 1 zväzok špargle (dostatočne hrubej, aby sa dala pozdĺžne rozrezať na polovicu)
- 1 šálka hrášku (najlepšie čerstvého, ale môže byť aj mrazený)
- ½ šálky varených fazuliek fava
- 5 reďkoviek nakrájaných na tenké plátky
- 2 stredne veľké surové cukety nastrúhané na silné rezance
- ½ hrsti listového šalátu v kombinácii s rukolou
- 110 g kozieho syra
- ½ šálky opekaných lieskových orechov
- 1 citrón
- med, olivový olej na dochutenie
- pár plátkov parmezánu na vrch šalátu
Postup prípravy
Na začiatok si pripravíme špargľu, ktorú vložíme do misy na pečenie, zalejeme olejom a necháme cca 5-10 minút piecť pri teplote 190°C. Potom ju nechajte vychladnúť a pozdĺžne rozkrájajte. V mise si pripravte zálievku v pomere 2 diely čerstvej citrónovej šťavy a 4 diely olivového oleja. V ďalšej miske si roztlačte kozí syr a pridajte 2 lyžice citrónového dressingu. Do zmesi pridávajte postupne nakrájanú špargľu, soľ a čierne korenie. Na veľkom tanieri prichystajte hrášok, fava fazuľu, reďkovky, cuketové rezance a vrch posypte kozím syrom. Okolo dajte opečené orechy a pridajte podľa chuti citrónový dressing, a nakoniec ozdobte parmezánovými hoblinkami. Tento šalát je síce náročnejší na prípravu, o to väčšia však bude za vašu prácu odmena?.
2. Jahodovo-špenátový šalát s makom
Keď si predstavíte šalát, ktorý nielen výborne chutí, ale aj výborne vyzerá, tento šalát je presne to, na čo by ste mali myslieť! Zahrňuje všetky najlepšie chute jari, oplýva sviežimi farbami a rozhodne si ho zamilujete.
Ingrediencie
Šalát
- 3 lyžice nasekaných mandlí
- 500 g jahôd nakrájaných na plátky
- 1 stredne veľká uhorka nakrájaná na plátky
- 300 g baby špenátu
- 1 hrst sušených mätových listov
Zálievka
- ¼ šálky extra panenského olivového oleja
- najemno nastrúhaná kôra z ½ citróna
- 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- ½ lyžice dijonskej horčice
- ½ lyžice medu
- ½ lyžice maku
- ¼ lyžičky soli (najlepšie morskej soli)
Postup prípravy
Najprv vložte všetky prísady zálievky do mixéru a rozmixujte do hladka. Potom zálievku nalejte do pripravenej veľkej misy so šalátovými ingredienciami. Ihneď podávajte. Pokiaľ chcete šalát podávať neskôr, uchovávajte prísady k zálievke a k šalátu v oddelených miskách. Všetko zmiešajte až tesne pred servírovaním.
3. Zelený šalát s quinoou a cesnakovou zálievkou
Pokiaľ naozaj chcete dať svojmu telu maximum živín, skúste tento šalát. Brokolica, špargľa, zelené fazuľky, žerucha, k tomu varená quinoa a štipľavá cesnaková omáčka. Je zdravý, je vynikajúci, cítite sa po ňom plní energie!
Ingrediencie
Šalát
- špargľa
- zelené fazuľky
- brokolica
- varená quinoa
- žerucha
- cesnaková omáčka (recept nižšie)
- soľ a čierne korenie
pozn. množstvo ingrediencií vyberajte podľa vašich chutí
Zálievka
- 1 šálka surových kešu orieškov (namočené vo vode po dobu 4 hod.)
- 2 veľké strúčiky cesnaku
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- štipka soli
- voda na zjemnenie konzistencie zálievky
Postup prípravy
Všetky prísady (kešu oriešky, cesnak, citrónovú šťavu) vložte do mixéra zhruba na 40 sekúnd, dokiaľ nebude zmes hladká. Pridajte asi 1 šálku vody na zriedenie hustej konzistencie zmesi. Dochuťte soľou. Špargľu a fazuľky nakrájajte zhruba na 2 cm, pridajte brokolicu a všetko vložte do hrnca. Dolejte vodu a priveďte zeleninu k varu. Potom znížte teplotu, zakryte hrniec a nechajte cca 5 minút povariť. Opláchnite pod studenou vodou a dajte do misky. Takto pripravenú zeleninu posypte varenou quinoou a hŕstkou žeruchy. Všetko zalejte vopred pripravenou cesnakovou zálievkou a priveďte svoje bunky do varu ?. Prajeme dobrú chuť!