Červená repa – všetko, čo ste o nej chceli vedieť
Zaujímavosť

Červená repa – všetko, čo ste o nej chceli vedieť

Prečo ju zaradiť do jedálneho lístka?

Červenú repu (cviklu) buď milujeme, alebo k nej cítime odpor. Dôvod, prečo ju niektorí z nás nemajú radi, je, že si doteraz pamätáme jej nevábnu úpravu v školských jedálňach. Cvikla si to rozhodne nezaslúži, a to jednak kvôli pozitívnym účinkom na naše zdravie, ale tiež pre výbornú chuť, ovšem za predpokladu, že ju vieme správne spracovať.

Či si ju už spravíme uvarenú, nakladanú alebo ju odšťavíme, vždy je to vynikajúci spôsob ako dostať do tela veľa vitamínov, minerálov, organických zlúčenín. Cvikla má nízky obsah cholesterolu, je dobrým zdrojom vlákniny, folátov, draslíku a mangánu. Nájdeme v nej aj vitamíny C, B, železo a horčík. Červená repa je superpotravina, prinášame vám minimálne päť dôvodov, prečo ju zaradiť do svojho jedálnička.

1. Pomáha regulovať krvný tlak

Repa je bohatá na dusičnany, ktoré sa v tele menia na prospešný oxid dusnatý. Výsledok je, že krvné cievy sú rozšírené a uvoľnené, čo vedie k lepšej cirkulácii krvi a následne k zníženiu tlaku.

2. Zvyšuje fyzickú výdrž

Pre viac energie na tréning a posilňovanie vám opäť pomôže repa, konkrétne šťava z nej. Princíp je podobný ako pri znižovaní krvného tlaku.

3. Zlepšuje vzhľad pokožky

Skvelou správou je, že repa nám pomôže zlepšiť vzhľad pokožky. Je nabitá antioxidantmi, ktoré bojujú s voľnými radikálmi. Voľné radikály spôsobujú poškodenie buniek a sú tiež čiastočne zodpovedné za viditeľné známky starnutia.

4. Znižuje riziko rakoviny

Fytonutrienty, ktoré majú na svedomí sýto červenú farbu repy, môžu pôsobiť aj ako protirakovinové látky. Extrakt z červenej repy môže pôsobiť ako prírodný podporný liek pri rakovine prsníka, slinivky a prostaty.

5. Skvělá pro detoxikaci těla

Naša pečeň má ťažkú a špinavú prácu. Je okrem iného zodpovedná za spracovanie živín, ovláda  v krvi hladiny tukov, aminokyselín a glukózy, bojuje proti infekciám, neutralizuje a vylučuje toxíny a vyrába žlč. Vďaka červeným farbivám betaínu a betanínu repa pôsobí prospešne na pečeň. A zdravá pečeň je základ úspešnej detoxikácie tela. Vďaka obsahu vlákniny pôsobí repa celkove na trávenie.

Tip na záver
Zimná cviklová nátierka

Je zdravá, jednoduchá a chutná. Rozhodne s ňou urobíte dojem! Pripravte si rýchlu cviklovú nátierku. Ako na to?

Ingrediencie:

  • 500g cvikly
  • 200g mäkkého kozieho syra
  • 1-2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 PL medu
  • soľ, korenie

Do mixéru vložte uvarenú repu, kozí syr, med a citrónovú šťavu, mixujte, kým nie je zmes hladká. Dochuťte soľou a korením. Podávajte s chlebom alebo krekrami. Ako ozdobu použite nasekané orechy a microgreens.

Hortim
Hortim 22. 12. 2020

Čítajte tiež

Mohlo by vás zaujímať