Priniesli ste si z obchodu lákavo vyzerajúce exotické ovocie, ale po rozkrojení vás sklamala jeho chuť? Zahryznutie do dokonale zrelého ovocia je k nezaplateniu. Vybrať zrelé ovocie nie je zložité, ale treba mať na pamäti zopár tipov. Väčšina z nás kupuje očami. Aj keď vzhľad je dôležitým indikátorom, je celý rad ďalších faktorov, na ktoré je treba brať zreteľ.
- Skontrolujte farbu. Je dôležitým ukazovateľom zrelosti.
- Ovocie stlačte. Niektoré ovocie by malo byť pevné, iné zas nie.
- Skontrolujte stonky. Niektoré plody, ako sú napríklad melóny, by mali byť okolo stonky mäkšie.
- Nezabudnite na vôňu. Vôňa zrelého ovocia by mala byť výrazná.
- Hľadajte lesk
Papája
Ako poznáte chutnú papáju? Ak je žltá a po celej ploche šupky má rovnakú farbu, máte v ruke dobrý kus. Ale nie vždy to znamená, že je aj zrelá. Papája totiž nesmie byť tvrdá na dotyk. Ovšem ani nie veľmi mäkká. Ak je veľmi mäkká a vonia až príliš sladko, je prezretá.
Ananás
Ako už vieme, vôňa je jedným zo základných indikátorov zrelosti. Ale nič sa nemá preháňať, a to platí zvlášť pre ananás. Silná aróma je znakom prezretosti. Rovnako, ak na jeho kôre zostane po zatlačení jamka. Všímajte si tiež listy. Sú jemne vyblednuté a na koncoch sa ohýbajú? Kúpte si ho!
Ak zavŕzga, je zrelý
Melón
Ak kupujete polovicu melónu, mal by byť tmavočervený. Ak beriete celý kus, siahnite po tom, ktorý je pevný. Pri jemnom poklepaní by ste mali počuť dutý zvuk ( nesmie byť prasknutá dutina ). Ďalším znakom zrelosti môže byť aj zvuk, ktorý sa ozýva pri stlačení. Ak zavŕzga, je zrelý. Mal by mať na sebe žltý fľak na mieste, kde ležal. Ak je fľak biely, nie je melón ešte sladký. Na pohľad by mal byť melón lesklý, vyfarbený a tvrdý.
Banán
Zrelý banán má krásne žltú farbu. Mal by byť pevný, bez viditeľných pomliaždenín. Ale drobné hnedé fliačky nie sú na závadu. Banány neodporúčame dávať do chladničky, pretože pri nižších teplotách dochádza k ich zhnednutiu.
Pomaranč
Tie najchutnejšie pomaranče majú lesklú a tenkú šupku. Pri výbere pomarančov siahnite radšej po veľkých, lebo majú viac šťavy. Niektoré odrody, napríklad Valencia, môžu mať ľahko zelený nádych, aj keď dozrejú.
Citrón
Pri citrónoch hrá prím ich farba. Mala by byť sýto žltá. Šedý odtieň znamená nekvalitný kus. Šupka citrónu by mala byť hladká, lesklá, tenká a bez hrbolov. Podobne ako pri pomarančoch, vyberajte väčšie kusy pre väčší obsah šťavy.
Mango
Zrelé mango poznáte podľa jeho krásnej vône. Má mäkkú a poddajnú šupku. Farba môže byť žltá až červená. Vyhýbajte sa mangu, ktoré má drobné čierne škvrny a viditeľné pohmoždeniny. To najlepšie už má za sebou?.
Dozreté avokádo je mäkké a vláčne.
Avokádo
Zrelé avokádo najlepšie poznáte tak, že ho jemne stlačíte. Ak je tvrdé, nechajte ho v obchode. Dozreté avokádo je mäkké a vláčne.
Grapefruit
Pri grapefruitoch nemusí byť automaticky na škodu, keď na nich nájdete zopár škrabancov alebo škvrny na kôre. Odporúčame vyberať kusy s pevnou kôrou a jasnou farbou. Naopak, nekupujte grepy, ktoré majú drsnú a hrubú kôru.
Kokos
Pri kúpe zrelého kokosu by ste si mali dávať pozor na to, aby nebol miestami mäkký alebo mal nejaké trhliny. Ak je jedna z troch čiernych škvŕn porušená, utekajte od kokosu čo najďalej?. Druhým testom zrelosti kokosu je, že by ste v ňom mali počuť zreteľné špliechanie.