Tak ako fakt, že mlieko nám dodá najviac vápnika, mrkva najviac betakaroténu, špenát železa, tak i väčšina z nás má zafixované, že najviac vitamínu C obsahujú pomaranče. Opak je však pravdou. Pozrieme sa spoločne na 10 potravín, ktoré sú čo do obsahu vitamínu C silnejšie než propagovaný pomaranč.
1. Chilli papričky
Jeden stredne veľký pomaranč obsahuje zhruba 60 mg vitamínu C. Doporučená denná dávka vitamínu C je 60–100 mg/deň. Jeden pomaranč teda spĺňa požadované množstvo vitamínu C. Prvé z vybraných surovín, ktoré sú silnejšie v množstve vitamínu C, sú chilli papričky. Pol šálky nakrájaných chilli papričiek vám dodá okolo 108 mg vitamínu C, a to už stojí za úvahu.

2. Červená paprika
Červená paprika je ešte silnejšia ako chilli papričky. Šálka nakrájanej papriky obsahuje takmer trikrát viac vitamínu C ako pomaranč (cca 190 mg). A navyše je červená paprika skvelým zdrojom vitamínu A, ktorý je potrebný pre zdravie našich očí.
3. Zelená paprika
Zelená paprika má o niečo menej vitamínu C ako jej červená sestra, ale pri 120 mg je to stále 200 % doporučenej dennej dávky (cca 120 mg). Navyše je tiež skvelým zdrojom vlákniny. Takže rozhodne ani zelená paprika nie je na zahodenie a určite by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička.
4. Brokolica
Ďalšou zdravou zeleninovou bombou je brokolica. Je pravda, že niektoré deti ju spočiatku možu odmietať, preto prinášame pár tipov, ako ju deťom naservírovať bez skriveného úsmevu. Čo sa týka obsahu vitamínu C, vedie si tiež veľmi dobre. Brokolica poskytuje približne 132 mg vitamínu C.
5. Papája
Jedna hrsť papáje obsahuje skoro 90 mg vitamínu C a navyše konzumácia papáje pomáha s uvoľnením upchatých dutín.

6. Jahody
Stačí len malá hrsť jahôd a už máte postarané na doporučenú dennú dávku vitamínu C (konkrétne obsahuje 85 mg vitamínu C). Navyše jahody obsahujú foláty a ďalšie látky, ktoré pomáhajú udržiavať zdravé srdce.
7. Růžičková kapusta
Stále viac v kuchyni obľúbená ružičková kapusta je ďalším zástupcom zeleniny plnej vitamínu C. V 100 g nájdeme cca 115 mg.
8. Ananás
Exotický ananás obsahuje len o niečo málo viac vitamínu C ako pomaranč (79 mg), ale nájdeme v ňom bromelaín, tráviaci enzým, ktorý pomáha štiepiť bielkoviny v potrave a znižuje nadúvanie.
9. Mango
Vychutnajte si mango a získajte pre svoje telo 122 mg vitamínu C. A navyše je výborným zdrojom vitamínu A, ktorý podobne ako vitamín C hraje v sile našej imunity kľúčovú úlohu.
10. Kiwi
Jedno sladké kivi sa môže pochváliť cca 70 mg vitamínu C a je tiež bohaté na draslík a meď.

Pri snahe o zvýšenie príjmu vitamínu C už nemusíte siahať výhradne po pomaranči a dúfame, že si užijete aj ďalšie ovocie a zeleninu, ktoré sa vyznačujú svojím bohatým množstvom vitamínu C.